Managed hosting door True

Traineeship is niet altijd een succesverhaal

Een glansrijke loopbaan, een goed salaris en soms zelfs een auto van de zaak. Ict-bedrijven die traineeships aanbieden, beloven deelnemers vaak gouden bergen. Is het echt zo simpel?

Hét ict-traineeship bestaat niet. Het is maar net welke invulling het bedrijf in kwestie eraan geeft. Wat wél vaststaat, is dat het de pas afgestudeerde hbo’er of academicus moet voorzien van een vliegende start in zijn carrière.

Dat je een diploma behaald hebt aan een hogeschool of universiteit, wil niet zeggen dat er niets meer te leren valt. Daarom stappen sommige afgestudeerden niet direct in een vaste baan, maar doen ze nog wat kennis op via een traineeship. Het opleidingstraject wordt in veel gevallen door de werkgever betaald.

Een zoektocht op internet leidt al snel tot een aardig lijstje met bedrijven dat traineeships aanbiedt. Zo is het bij Ordina mogelijk in zes weken opgeleid te worden tot SAP BI consultant en biedt ict-organisatie Collis in Leiden een traineeprogramma van een jaar. De leerling wordt ‘on the job’, tijdens het werk dus, getraind in het ontwikkelen en testen van software.


Praktijksimulatie

Detacheringbureau Centric leidt zes keer per jaar een groep trainees op tot tester. Het traineeship bestaat uit een opleidingsperiode van zes weken die gevolgd wordt door plaatsing in een bedrijf. Kandidaten worden eerst getest op onder andere analytisch vermogen en accuratesse. “Wie de test goed doorstaat, kan aan het opleidingstraject beginnen”, aldus accountmanager Rob Swaans, die nauw betrokken is bij de begeleiding van de leerlingen.

Goede begeleiding tijdens een traineeship is van cruciaal belang, vertelt Swaans. Gedurende de trainingsperiode, maar zeker ook erna. Swaans: “Niet alleen omdat de plaatsing in een bedrijf nu eenmaal een nieuwe ervaring is, maar ook omdat het traineeship niet altijd vlekkeloos verloopt.” Een goed advies van iemand die verstand van zaken heeft, kan dan net een beetje extra motivatie geven. Bij Centric staan trainees daarom continu onder begeleiding.

Tegenvallers

Steven Tegelaers heeft ervaring met een tegenvallende traineeship. Hij is gedurende vier maanden trainee bij een it-bedrijf in India en kampt met een gebrek aan begeleiding. Dat zijn werksituatie daardoor niet is wat hij ervan verwacht had, blijkt uit het weblog dat hij bijhoudt. ‘Het bevalt absoluut niet’, schrijft hij. ‘Ik krijg opdrachten die erg vaag zijn en waarin geen duidelijke aanpak omschreven is. Als ik om extra uitleg verzoek, word ik aangekeken alsof ik een rare vraag stel.’

Nu is de situatie van Tegelaers misschien een uiterste, maar tegenvallende traineeships zijn geen zeldzaamheid. Niet alleen de kwaliteit van de begeleiding kan een probleem vormen, ook over de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zijn sommige trainees ontevreden.

Els Ackerman, loopbaanadviseur bij Intermediair, krijgt geregeld brieven van trainees die problemen hebben met hun traineeship. Briefschrijver ‘Arjan’ klaagt dat het begrip ‘trainee’ in zijn geval een leeg begrip is. ‘Ik heb een paar maal aangegeven dat ik cursussen wil volgen, maar mijn verzoeken zijn afgewezen. Van training heb ik weinig gemerkt.’

Om een situatie als die van Arjan te voorkomen, adviseert Ackerman van tevoren uit te zoeken wat de trainingsperiode precies inhoudt. En vergeet vooral niet de afspraken daarover vast te leggen op papier. Als je dat niet doet, ‘dan heb je als trainee geen poot om op te staan met je lijstje van cursussen.’

Naast het opstellen van een goed contract, kan de trainee ook tijdens zijn leerperiode de kans op succes vergroten. Het moet van twee kanten komen, vindt Swaans van Centric. “Alleen afwachten is niet genoeg. Je moet zelf kansen creëren door kenbaar te maken wat je wilt. Zo doe je meer ervaring op en werk je aan je ontwikkeling. Sommige trainees schoppen het op die manier binnen twee jaar tot coördinator.”

Traineeship volgen?

Houd deze punten in de gaten:

- Wat wil je bereiken met het traineeship?

- Heb je een coach die je begeleidt?

- Leg afspraken en wensen vast op papier

- Praat met trainees die je zijn voorgegaan

- Creëer ook zélf kansen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-07T00:00:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.