Managed hosting door True

De zorg-ICT’er komt eraan

Er wacht ict’ers een grootse toekomst in de gezondheidszorg. Hun vernuft moet het dreigende personeelstekort dempen. De eerste zes gezondheidstechnologen studeerden eind juli af.

Eerst ga ik een paar jaar in het ziekenhuis werken, maar daarna wordt het toch echt het bedrijfsleven”, glimlacht Musthapha Chemani. Hij is een van de zes gediplomeerde gezondheidstechnologen, die eind juli zijn afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn afstudeerproject was een door hem ontwikkeld softwarepakket waarmee hij het overgrote deel van de digitale handleidingen voor onderhoudssystemen in ziekenhuizen traceerbaar heeft gemaakt. “Ik heb hbo informatica gedaan, maar wilde altijd graag de gezondheidszorg in”, zo legt hij zijn studiekeuze uit. “De combinatie van autonomie en techniek, die boeit mij. Die is pas innovatief. De nieuwste technologie wordt hier toegepast.”

Chemani is de voorhoede van een hele schare gezondheidstechnologen, als het aan de Hogeschool Rotterdam ligt. Vier jaar geleden startte de opleiding gezondheidstechnologie met een kleine club van vijftien pioniers. Dat werden er in de volgende jaren steeds minder, tot er zes afstudeerden. Officieel mogen zij zich ingenieur gezondheidstechnologie noemen. Maar in de schoolbanken van de lagere jaren zitten meer dan zeventig hele, halve en aankomende ict’ers die de zorg gaan bestormen. Elk jaar worden het er meer. Tenminste, dat hoopt Hans Kurpershoek, docent van de opleiding gezondheidstechnologie.

Als het aan hem ligt wordt de gezondheidszorg de nieuwste bestemming van ict’ers. “Een jaar of vijf geleden zijn wij gaan nadenken over een opleiding voor gezondheidstechnologie”, legt hij uit. “De vraag kwam uit het beroepenveld, van het Erasmus Medisch Centrum en Vedior Medical Square. Aanleiding was de vergrijzing van de bevolking. Naarmate er meer ouderen komen stijgt de vraag naar zorg, maar zijn er ook steeds minder mensen om die zorg te bieden. Je moet dan dus meer technologie inschakelen zodat je met minder mensen meer werk kunt doen.”

De Rotterdamse opleiding leert studenten niet hoe zij programma’s voor artsen moet schrijven. Wel hoe zij ict en technologie moeten vertalen voor de gezondheidszorg. Het is een vierjarige, brede opleiding die voor zeventig procent bestaat uit ict en technologie. Studenten leren technologie en automatisering toegankelijk te maken voor artsen en verpleegkundigen.


Belangstelling

Een stoer voornemen, maar ook een beetje heikel. Een hogeschool heeft een opleiding voor gezondheidstechnologie gesloten wegens gebrek aan belangstelling. Op een aantal andere hogescholen zijn soortgelijke opleidingen nog maar net gestart. Toch is de Hogeschool Rotterdam ervan overtuigd dat gezondheidstechnologie toekomst heeft, ook voor ict’ers.

“Steeds vaker krijgen wij signalen van operatiepersoneel dat er allerlei firma’s rondlopen in operatiekamers die niks weten van de zorg”, zegt Kurpershoek. “Inderdaad gaat het vaak om automatisering die door deskundigen ondersteund moet worden. Denk alleen maar aan de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier, wat daar al niet bij komt kijken aan implementatie. Gezondheidstechnologen kunnen bij dit soort processen helpen.”

Hij krijgt bijval van diverse onderzoeken. Al in 2004 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de gezondheidszorg geadviseerd om nauwer samen te werken met het technologieonderwijs.


Personeelstekorten

Vorig jaar adviseerde een commissie van het ministerie van VWS dat er meer informatietechnologie moet worden ingezet in de zorg, om zo de personeelstekorten te kunnen opvangen. Eveneens vorig jaar voorspelde een rapport van Platform Bèta Techniek en het Koninklijk instituut van ingenieurs (KIVI NIRIA) technici een gouden toekomst in de zorg. De rapporteur wijst op de opkomst van e-health. Dit is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologie, en vooral internettechnologie, om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een computer waarbij de patiënt kan aangeven welke zorg hij nodig heeft. “De toekomst voor bètatechnici in de zorg is kansrijk”, aldus het rapport. “Veelbelovend zijn de ontwikkelingen op het gebied van ict en logistiek. De ict, van webgebaseerde oplossingen in de thuiszorg en telemedicine tot het Elektronisch Patiënten Dossier, zal leiden tot een professionaliseringsslag in de zorg.”

Er is echter ook een punt van zorg. Relevante opleidingen zijn te onbekend, signaleerde het ministerie van VWS drie jaar geleden. Daarom laten studenten het nog vaak afweten. Dat zal ze in Rotterdam niet overkomen, denkt Kurpershoek.

“Wij zetten door en hebben een goede opleidingsstaf verzameld. Alle vakken die wij aanbieden zijn sterk vertegenwoordigd, of het nu gaat om wiskunde, klinische anatomie of ict. Daarnaast hebben wij een goede samenwerking met de medische achterban. Niet alleen met het Erasmus Medisch Centrum, maar ook met Siemens Medical. Wat wil je nog meer als student?”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.