Managed hosting door True

Wat voor werk doe jij?

‘Er zijn genoeg uitdagingen’

In de ict bestaan zo’n zestigduizend unieke titels, zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt it-functies aan u voor. Deze week: Hans Gruijs (37), databasebeheerder.

Heb je een auto, gsm of laptop van de baas?

Ik heb geen auto, maar wel een gsm en laptop van het bedrijf zodat ik mijn werkzaamheden op afstand kan doen.


Hoe ben je er gekomen?

Ik heb wiskunde gestudeerd. Na mijn studie wist ik nog niet wat ik wilde gaan doen, dus heb ik een paar maanden in een café gewerkt. Een vriend van mij had veel plezier bij het werken in de automatisering en raadde mij aan om dit ook te gaan doen. Het was vrij eenvoudig om een baan in de automatisering te krijgen met een achtergrond als wiskundige. Het bedrijf waar ik indertijd solliciteerde begon net met een traject voor Oracle-ontwikkelaars en dat leek mij ook wel iets. Op die manier ben ik met Oracle in aanraking gekomen. Via mijn vorige werkgever werd ik 4 jaar geleden gedetacheerd bij Corus als Oracle datawarehouseontwikkelaar. Op dat moment ging mijn voorkeur al uit naar een opdracht als Oracle DBA, maar die opdrachten waren moeilijk te vinden. De toenmalig Oracle DBA bij Corus zat tegen zijn pensioen aan en men was op zoek naar een opvolger. Binnen het bedrijf was die niet te vinden. Qua reistijd beviel Corus mij ook wel: ik ben in 25 minuten op mijn werk. Deze zaken sloten prima op elkaar aan.


Wat houdt je baan in?

Ik werk voor een centrale automatiseringsafdeling bij Corus. Bij de verschillende werkeenheden zijn veel Oracle en SQL Server databases ingericht waar ik tweedelijns support voor lever: in eerste instantie probeert de lokale beheerder de problemen te achterhalen; als dat niet lukt wordt de centrale automatiseringsafdeling ingeschakeld. Verder word ik geconsulteerd met allerlei vragen over mogelijke inrichtingen en adviezen aangaande een database. Op deze manier komen we in aanraking met alle werkeenheden van Corus en veel verschillende features van de Oracle en SQL Server database. Ik houd me ook bezig met lifecycle management: in de gaten houden welke versies out of support zijn/raken en invoering plannen van nieuwe versies.


Wat vind je het leukste aan je4 baan?

Deze afwisseling zorgt ervoor dat deze baan niet snel verveelt en er heel veel uitdagingen zijn.


Wat is minder leuk?

De administratieve kanten van het vak zijn minder interessant, maar helaas is dit bij een groot bedrijf onvermijdelijk. Communicatie is zeer belangrijk.


Welke carrièreplannen heb je?

Deze baan bevalt mij zeer goed en er zijn nog genoeg uitdagingen om dit een tijd te blijven doen. Wat ik daarna wil gaan doen, weet ik nog niet. Ik zal sowieso in de ict blijven werken, maar of dit in de richting van technisch consultant, adviseur, teamleider of projectleider zal zijn, is voor mij nu nog onduidelijk.

Wat verdient een database-/gegevensbeheerder?

Gemiddelde jaarbeloning: 47.538 euro
Gemiddeld jaarsalaris: 39.625 euro
Auto van de zaak: 42 procent
Laptop van de zaak: 55 procent
Mobiele telefoon van het bedrijf: 45 procent
Gemiddelde leeftijd: 40 tot 44 jaar
Gemiddelde totale werkervaring: 13 jaar
Studeerde: Hogere Informatica (5 procent)
Vorige functie: Programmeur (7 procent)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-14T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.