Managed hosting door True

Wat voor werk doe jij?

'Het gaat om verandering'

In de ict bestaan ongeveer zestigduizend unieke titels, zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt it-functies aan u voor. Deze week: Tjeerd Smies (59), programmanager.

Heb je een auto, gsm of laptop van de baas?

Aan dit soort dingen hecht ik niet zo veel, maar ze zijn wel onontbeerlijk om bij en voor klanten te kunnen werken. Zonder mobieltje, laptop en adsl is snel en effectief werken wel heel erg lastig! Netwerken en communicatie zijn absoluut kritische succesfactoren geworden.

Hoe ben je er gekomen?

Ik kom oorspronkelijk uit de civiele sector en ben in 1977 afgestudeerd aan de TU Eindhoven als beton- en staalconstructeur. Het gebruik van computers vond ik toen al leuk en ik heb tijdens mijn studie al interactieve grafische software geschreven voor toepassing in de civiele ingenieurspraktijk. In mijn eerste baan bij een civiel ingenieursbureau heb ik mij verder verdiept in Computer Aided Design, wat toen net aan het opkomen was. Vanuit de CAD-wereld ben ik in de CAD/CAM-advieswereld terechtgekomen en eigenlijk steeds verder in de advieswereld van technische en industriële automatisering. Door toedoen van oud-collega's ben ik in 1990 in de embedded software engineering beland voor ondernemingen als Philips, Stork, ASML en later Dräger.

Door bijzondere omstandigheden heb ik in 1997 mijn eerste outsourcingsopdracht bij het voormalig rekencentrum van de gemeente Amsterdam gedaan en ben zo in de ict-outsourcing terecht gekomen.

Wat houdt je baan in?

Het draait om netwerken en communicatie. Mijn rol is te zorgen dat organisaties die ict uitbesteden of willen uitbesteden dit gestructureerd en overdacht doen, de goede ict-dienstverlener(s) hiervoor selecteren en een goede samenwerking met deze dienstverlener(s) inrichten en tot een wederzijds succes maken. Ik zorg ervoor dat zo'n proces, inclusief overgang van personeel, goed loopt en blijft lopen en dat er goede contractuele en financiële afspraken worden gemaakt.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Het leuke hiervan is dat het altijd gaat om verandering, om compromissen sluiten, om goede beslissingen nemen, om heldere communicatie, om het bieden van perspectief vooral waar het om outsourcen van mensen gaat.

Wat ook leuk is dat het bij iedere klant elke keer weer anders is. Doelen zijn anders, keuzen zijn anders, cultuur en omstandigheden zijn anders, managers en beslissers denken net weer anders. Dat alles maakt het erg leuk en afwisselend en ook aantrekkelijk om ergens in Nederland of daarbuiten vaak langdurig (vaak meer dan een jaar) aan de slag te zijn.

Wat is minder leuk?

 Minder leuk, maar vaak onvermijdelijk is het politieke gedoe en gemanoeuvreer van managers. Dat kom je vooral tegen bij de overheid. Je moet er echter mee ‘dealen' en de kunst is kundig te laveren tussen politieke valkuilen en klemmen, wil je het programma uiteindelijk succesvol kunnen afronden.

Welke carrièreplannen heb je?

Ik denk eigenlijk dat ik genoeg verschillende banen heb gehad. Synotion is een fantastische club professionals van ruim 25 man waar ik tot mijn pensioen met veel plezier voor zal blijven werken. Nee, mijn carrière ligt wellicht daarna. Mijn vrouw Marja en ik sporten veel (schaatsen, mountainbiken) en daar zit naar ons idee nog wat perspectief in als we dit nog iets meer ‘afgewogen' (balans tussen inspanning en rust) doen. Daar kunnen wij onze energie nog gemakkelijk in kwijt!

Wat verdient een programmamanager?

Gemiddelde jaarbeloning: 74.791 euro
Gemiddeld jaarsalaris: 60.560 euro
Auto van de zaak: 67 procent
Laptop van de zaak: 89 procent
Mobiele telefoon van het bedrijf: 72 procent
Gemiddelde leeftijd: 45 - 49 jaar
Gemiddelde totale werkervaring: 17 jaar
Studeerde: Bedrijfsinformatica (11 procent)
Vorige functie: Projectmanager (28 procent)
Gegevens: onderzoeksbureau De Breed & Partners

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.