Managed hosting door True

Loopbaan

Ruim je bureau op

Past de rommel niet meer op het bureau? Dan krijg je het nog lastig. Werknemers krijgen namelijk steeds minder kantoorruimte tot hun beschikking. Dat blijkt uit onderzoek van Corenet Global. Tweederde van de managers die door het bedrijf ondervraagd zijn verwacht zelfs dat over drie jaar een kwart van de werknemers geen eigen werkruimte meer heeft. Nu heeft 10 procent geen eigen ruimte.

Steeds meer bedrijven kiezen er namelijk voor om hun werknemers naar open ruimten te verplaatsen. Zo worden er meer samenwerkplekken gecreëerd. Dit gebeurt omdat het werk dat steeds meer vereist. Aan de andere kant is ook de hoge prijs van kantoorruimte een reden om in te krimpen.

Daarbij komt dat de technologie het toestaat. Geen grote computermonitoren meer op het bureau, maar platte monitoren en laptops. De ruimte voor de werknemer wordt dan wel kleiner, maar hij krijgt er ook wel wat voor terug.

Nederlanders lager opgeleid

Nederlandse ict'ers zijn gemiddeld lager opgeleid dan Belgische collega's, maar de Nederlandse ict'er is wel hoger opgeleid dan de Duitse ict'er. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van Eurostat door de Britse it-opleidingsorganisatie E-skills. E-skills analyseerde de cijfers van de EU15-landen, de vijftien oorspronkelijke Europese lidstaten.

Gemiddeld opleidingsniveau
van de EU15-werknemers:

1. België
2. Ierland
3. Spanje
4. Denemarken
5. Frankrijk
6. Groot-Brittanië
7. Nederland
8. Luxemburg
9. Finland
10. Zweden
11. Duitsland
12. Oostenrijk
13. Italië
14. Griekenland
15. Portugal

Ict'er zuipt en slaapt op werk

Het stereotype beeld van de ict'er die zonder enige sociale vaardigheden in afzondering aan zijn computer werkt, is onjuist. Uit onderzoek van de Amerikaanse vacaturesite Careerbuilder.com blijkt dat maar liefst 47 procent van de ict'ers wel eens een collega heeft gezoend. Van de mannelijke respondenten verwachten de onderzoekers dat ze het eerder toegeven dan hun vrouwelijke collega's. Als ook de niet-ict'ers worden meegenomen, daalt het percentage tot maar 39 procent.

De kans dat je als ict'er regelmatig een borreltje drinkt aan je bureau (of er onder) is volgens het onderzoek een op vier. Dit blijkt overigens niet anders te zijn dan in andere sectoren en functies.

Na alle drankgelag geeft nagenoeg de helft van de ondervraagde mannelijke ict'ers toe wel eens een uiltje te knappen in de baas zijn tijd. Van de vrouwelijke techneuten erkent maar 35 procent te slapen tijdens werktijd. Overigens blijken vooral ambtenaren graag een tukje te doen op kantoor: 64 procent doet dat wel eens.

Kapper houdt meer van baan

Kappers, bibliothecarissen en vrachtwagenchauffeurs zijn gelukkiger met hun baan dan ict'ers. Ondanks een gemiddeld salaris van 66.000 euro per jaar eindigt de ict-professional onderaan in de lijst van gelukkige werknemers. Managers kunnen ict'ers blijkbaar geen gevoel van betrokkenheid geven. Ict'ers staan op de 66e plaats in de lijst met meest gelukkige werknemers. De lijst is samengesteld door de universiteit van Bath. De onderzoekers vroegen 22.500 werknemers in Groot-Brittannië hoe tevreden ze zijn met hun baan.

Hoewel één op de tien ict'ers meer verdient dan 66.000 euro per jaar, zijn ze minder tevreden dan kappers, vrachtwagenchauffeurs of bibliothecarissen. Meestal is het zo dat als werknemers meer dan 59.000 euro per jaar verdienen, ze tevreden zijn met hun baan. Ict'ers zijn wel gelukkiger dan fabriekarbeiders.

Managers moeten werknemers laten voelen dat ze belangrijk zijn. Dat is de belangrijkste reden om tevreden te zijn over een baan, aldus professor Michael Rose, van de universiteit van Bath. "De ict-professionals die meededen aan het onderzoek waren niet tevreden over de betrokkenheid, het gevoel iets te kunnen betekenen, baangarantie en trainingen die ze krijgen", zegt de professor. "

Internationaal certificaat

IBM, EDS en Capgemini werken samen in de The Open Group aan een it-specialist certificatie (ITSC). Dit wereldwijde certificaat moet het voor bedrijven makkelijker maken te zien welke kwalificaties ict'ers in huis hebben. Het certificaat is een uitbreiding van het IT Architect Certification Program, dat The Open Group heeft opgezet samen met IBM en EDS. "Het gaat dan om functies als business analisten, testers, infrastructuur ontwikkelaars. Eigenlijk alle functies die na architect komen", vertelt Ron Tolido van Capgemini. Bedrijven certificeren nu vaak mensen intern, maar deze standaard moet internationaal erkend worden. "Het is meer dan een productinhoudelijk certificaat."

Volgend jaar januari moeten de eerste ict'ers zich gaan kwalificeren voor ITSC. Het gaat volgens Tolido om duizenden ict'ers die ervoor in aanmerking komen. Het stempel krijgt een ict'er niet zomaar. Hij moet een portfolio aandragen waarin staat welke certificaten en werkervaring hij heeft. Daarna wordt hij ondervraagd door een panel van drie specialisten die het certificaat al hebben. De ict'er zal beoordeeld worden op competenties.

De bedoeling is dat nationale certificeringorganisaties of bedrijven de certificering van ict'ers op zich zullen nemen, omdat het voor The Open Group anders niet te doen is. "Ik kan me voorstellen dat een organisatie als het CIBIT geaccrediteerd wordt om te certificeren. Wellicht dat de grotere bedrijven ook geaccrediteerd kunnen worden, zodat zij de certificering zelf op zich kunnen nemen. Maar altijd is er een panel aanwezig die de kandidaten doorzaagt."

Gebrek aan promotiekansen

Slechts 49 procent van de ict'ers is tevreden over de promotiekansen die hij of zij krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van iSense Staffing onder 150 kandidaten. "De meeste ict-afdelingen zijn redelijk plat. De enige mogelijkheid die de ict'er heeft om door te groeien is vaak als de directe leidinggevende vertrekt", zegt Vikram Kapoor, managing partner bij iSense. 34,4 procent van de respondenten is niet tevreden over de promotiekansen.

Kapoor merkt bovendien dat er vaak niet over de promotiekansen van een ict'er gesproken wordt. "Tijdens de gesprekken over de persoonlijke ontwikkeling komen wel de cursussen en de inhoudelijke projecten aan bod. Maar het bespreken en bieden van concrete doorgroeimogelijkheden gebeurt nauwelijks. Veel ict-afdelingen hebben nog een stap te maken in het concreet definiëren van doorgroeimogelijkheden en het hier vervolgens met hun werknemers over te hebben." Het aantal ict'ers dat tevreden is over de promotiekansen ligt sinds 2004 rond de 30 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-30T09:50:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.