Managed hosting door True

Loopbaan

Denk na over je loopbaan

Tips voor een succesvol functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek is heel anders dan een beoordelingsgesprek. Een functioneringsgesprek is een tweezijdig, open gesprek, waarin het functioneren van de medewerker centraal staat. Tijdens het functioneringsgesprek hoor je hoe je functioneert, hoe je werkrelaties met collega's zijn en wat er kan verbeteren. Jij hebt hierbij net zoveel inbreng als je leidinggevende. Een functioneringsgesprek kan meerdere keren per jaar plaatsvinden.

Wellicht het belangrijkste is dat er aan het functioneringsgesprek geen consequenties zitten qua beloning. Toch is het gesprek ook niet vrijblijvend. Samen met je werkgever spreek je bepaalde verbeteringen af voor de toekomst en die leg je ook vast. Het is de kans om aan te geven waar jij wilt dat je loopbaan naar toe gaat.

Een functioneringsgesprek mag dan minder zwaar wegen dan een beoordelingsgesprek, maar een goede voorbereiding kan voor jezelf een hoop duidelijk maken.

  • Zorg dat je ook zelf punten kunt aandragen in het gesprek. Denk na over je eigen functioneren. Een leidinggevende kan een agenda overleggen en daaraan kun je al goed zien wat er besproken zal worden.
  • Hoe kijk jij tegen jezelf als werknemer aan? Wat ging er de afgelopen tijd bijvoorbeeld erg goed? En kun je daar ‘bewijzen' voor aandragen?
  • Denk ook na over het verdere verloop van je loopbaan. Wat wil je binnen de organisatie bereiken? Zo kun je ook duidelijker maken welke opleidingen je wilt gaan doen.
  • Lees de eerdere verslagen van de beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken na. Bedenk wat verbeterd is en wat het zelfde is gebleven.
  • Als je tijdens het gesprek aangeeft hoe jij functioneert als werknemer, doe dat dan zo concreet mogelijk, liefst met voorbeelden. Wees eerlijk over het verloop van de samenwerking met collega's en je leidinggevende. Verval echter niet in beschuldigingen en ga niet op de man spelen. Vertel eveneens over je toekomstplannen en motiveer deze.
  • Zorg dat aan het einde van het gesprek de afspraken die je maakt duidelijk op papier worden gezet. Zo weten jullie beiden wat afgesproken is en kun je daar in de toekomst ook naar teruggrijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.