Managed hosting door True

‘De meerwaarde is een baan'

Richard Jaspers is nu Microsoft Certified Professional (MCP)

Bijblijven. Het toverwoord voor de ict'er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Richard Jaspers haalde één Microsoft-certificaat en is nu Microsoft Certified Professional (MCP).

Waarom dit certificaat?
Ik werk al vanaf mijn achttiende met computers, maar heb een aantal jaren geleden een carrièreswitch gemaakt naar het bankwezen. Uiteindelijk heb ik toch weer voor een baan in de ict gekozen, maar ik kon mijn kennis niet aantonen. Omdat ik systeem- en netwerkbeheer erg leuk vind, heb ik ervoor gekozen Microsoft-certificaten te halen.

Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Met het UWV heb ik de afspraak kunnen maken om met behoud van uitkering zes maanden stage te mogen lopen bij een ict-opleidingsbedrijf. Dit ict-opleidingsbedrijf betaalt in ruil hiervoor mijn opleidingstraject en examens.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Er zijn verschillende manieren om het certificaat te behalen. Je kunt dit via zelfstudie doen. Ik heb ervoor gekozen om het gecombineerd met klassikale lessen te doen. Dan moet je thuis toch wat zelfstudie doen. Daarnaast is het prettig dat je ook bezig bent met de praktijk bij een werkgever. Als je niets van computers weet, heb je weinig kans van slagen. Daarnaast wordt je ook niet aangenomen als je geen praktijkervaring hebt.
Ik had toen ik mijn eerste certificaten haalde weinig ervaring met de producten. Nu doe ik het certificaat voor Exchange en heb er ook al mee gewerkt. Ik merk dat ik het boek sneller doorga.
Als je één certificaat behaald hebt, dan ben je Microsoft Certified Professional (MCP). Het is maar een klein deel, eigenlijk is één certificaat niet zo zinvol. Misschien alleen als je wilt aantonen dat je met bepaalde office-applicaties kunt werken of als je je op één vlak wilt specialiseren. Met vier certificaten ben je Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) en met zeven certificaten ben je Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE).

Wat heb je geleerd?
Ik heb examen gedaan in Windows XP en Windows Server 2003. Je leert het systeem installeren, configureren en beheren. Ik leer nu ook hoe ik een netwerk moet inrichten. Het verschil tussen MCSA en MCSE is dat je bij MCSA leert hoe je netwerken moet beheren. Bij MCSE leer je ze ook vormgeven.

Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Er staat niet echt een termijn voor. Ik heb vier cursusdagen gehad. Daarvoor heb ik nog twee maanden aan zelfstudie gedaan. Na de cursusdagen heb ik de tijd genomen om de examenvragen te oefenen en me voor te bereiden op het examen.
Nu doet ITSP trouwens een cursusdag per twee weken. Dan kun je de stof thuis leren en behandelen als je les hebt. Ik ga in januari ondervinden hoe dit is.

Wat vond je lastig aan de opleiding?
Er is niet zozeer iets moeilijk, maar het is vooral veel. Je moet niet alleen de programma's kennen, maar ook weten hoe alles met elkaar communiceert. Er zit veel meer achter. Het is daarom wel verstandig om wat meer algemene netwerkkennis op te doen.

Wat viel je mee?
Daar ben ik voor mezelf nog niet helemaal uit.

Heb je bewust voor ITSP gekozen als opleider?
Nee, ik ben via het UWV hier terecht gekomen.

Wat heb je aan het certificaat gehad?
Dat is voor mij absoluut een baan geweest. Ik kwam zonder aantoonbare kennis uit de bancaire wereld. Toen ik ben gaan solliciteren met het certificaat: ging dat een stuk soepeler als zonder certificaat. Op dit moment werk ik bij MEOS Systeembeheer en ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen groep klanten uit het midden- en kleinbedrijf.

Welke certificaten wil je nog gaan behalen?
Ik hoop eind februari mijn MCSA te behalen. Daarna ga ik misschien wel verder met MCSE. Welke richting ik ga doen is afhankelijk van wat ik hierna ga doen. Misschien maak ik wel een zijstap en ga ik eerst wat Citrix-certificaten halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij welke IT bedrijf heb je jou opleiding gevolgd?
Ik krijg namelijk sinds kort een uitkering beland . Ik ben een ex-ictmedewerker en ik wil ook graag mijn MCSA en MCSE certificaten behalen, maar ik weet niet waar. Kan ik de mcsa/e opleiding starten waar ik ook een baan garantie krijgt voor een half jaartje. Want mijn uitkeringsinstantie wil niet akkoord gaan met het betalen van opleiding.

Wie nog meer kan me helpen met dit onderwerp?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.