Managed hosting door True

Starters aan het woord

Hoe vinden pas afgestudeerde ict'ers een baan? Wat komen ze tegen op de krappe arbeidsmarkt. Computable vraagt het aan drie starters.

Naam: Sébastien Willems
Leeftijd: 21 jaar
Opleiding: Digitale communicatie
Zette vorig jaar juni met twee collega-studenten na zijn studie het bedrijf Invisios op


Tot vorig jaar februari ben ik samen met twee andere collega-studenten bezig geweest met een afstudeeropdracht. Dat ging zo goed en de docenten waren zo enthousiast dat we het gevoel hadden dat we er iets meer mee moesten doen. In juli hebben we ons toen officieel geregistreerd. En nu komt eind deze maand ons nieuwe product uit.

Ik ben heel ondernemend en heb eigenlijk altijd al een eigen bedrijf gehad. Als kind kan dat natuurlijk niet, maar ik heb altijd dingen verkocht. Het heeft soms ook mijn studie negatief beïnvloed. Ik had toen al een eigen bedrijf en maakte websites voor anderen.
Het is soms wel lastig om uit te vinden wat je allemaal moet doen, maar ik stel veel vragen. Dat is ook een tip naar anderen die een bedrijfje willen starten. Je moet niet bang zijn vragen te stellen. Nu spreken we met investeerders en daarom hebben we te maken met notarissen. Dat is weer wat nieuws voor mij. We moeten het nu allemaal goed regelen.

Ik heb wel mogelijkheden gekregen om te werken. Ik heb geloof ik vier aanbiedingen gehad, maar dit voelde veel spannender. Ik vond dat ik het eerst even zo moest doen. Als het niet lukt kan ik altijd nog aan de slag bij een baas. En tot nu is het goed gelukt.

Serieus gezocht naar een baan

Naam: Bertrand Baesjou
Leeftijd: 25 jaar
Studeerde: Telematica
Werkt sinds september als achitecture trainee bij Atradius, via carrièreadviesbureau Procam.

Ruim voor mijn afstuderen startte ik met zoeken naar een baan. Ik studeerde namelijk af in het buitenland en wist dat het vanaf daar lastiger zou zijn om te solliciteren. Eén van de lezingen die ik zag was van Procam. Het concept sprak me aan, omdat zij een functie voor mij zochten die het beste bij me zou passen. Als je van de universiteit komt dan weet je niet precies welke functies je kunt uitoefenen.

Procam voerde twee gesprekken met me en liet me een assessment doen. Daarna kreeg ik een shortlist van bedrijven waar een voor mij toepasselijke functie beschikbaar was. Ik koos uiteindelijk voor het bedrijf Atradius, een kredietverzekeringsmaatschappij. Het type bedrijf vind ik leuk. Ik wilde werken voor een bedrijf dat niet als core product it levert. De functie als architectuur trainee sloot goed aan bij mijn wensen. Andere bedrijven, waar ik solliciteerde, zeiden dat het even zou duren voordat ik een vergelijkbare functie terecht zou komen.

Ik ben serieus bezig geweest met het zoeken van een baan, want ik weet dat als ik iets moet doen wat ik niet leuk vindt dat ik er snel genoeg van heb. En daar wordt niemand gelukkig van. Bovendien staat het ook niet goed op je cv als je iedere zes maanden een nieuwe baan hebt.

Blijven werken bij de stageplek

Naam: Clayton Inge
Leeftijd: 21 jaar
Opleiding Commerciële economie
Is na zijn stage bij SpicyLemon gaan werken als accountmanager. Na zijn afstuderen in juni krijgt hij er een fulltime baan.

SpicyLemon is een leuk bedrijf met leuke collega's. Bovendien is het werk in de richting waarin ik gestudeerd heb. Ik besloot daarom om na mijn studie hier te blijven werken.

Ik heb ook wel bij andere bedrijven gekeken. Dat was toen ik op zoek was naar een stageplek. Ik heb zelfs een paar dagen bij een ander bedrijf gewerkt, maar de collega's waren minder enthousiast. En ik had er weinig contact met mijn leidinggevende. Dat vond ik vervelend, want ik wil wel weten hoe ik het doe. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een ander bedrijf.

Het product waar SpicyLemon mee werkt trok mijn interesse. Ik kende de naam namelijk niet. Ik wilde zien wat het is. Bovendien klikte het goed met de mensen waar ik het gesprek mee had.

Nu werk ik hier nog vier dagen, maar ik ben ook nog bezig met mijn afstudeeropdracht. In juni ga ik hier fulltime werken. In het begin was ik nog niet zo bezig met mijn salaris, maar nu ben ik toch wat meer met mijn toekomst bezig. En vind ik het salaris belangrijk. Ik heb daar een gesprek met mijn leidinggevende over gehad.

Dat ik hier kan blijven werken is makkelijk, maar ik denk dat het ook goed staat op mijn cv. Een volgende werkgever kan zien dat ik loyaal ben en niet snel van bedrijf zal wisselen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-17T13:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.