Managed hosting door True

ITIL Foundation blijft de populairste

Vraag naar opleiding informatiebeveiliging groeit

ITIL Foundation en Prince2 zijn nog altijd de meest gewilde certificaten, net als vijf jaar geleden. Niks nieuws, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt. De vraag is flink verschoven, merkt exameninstituut Exin. "Er is een grote hang naar kwaliteit en een versterkt gevoel voor dienstverlening."

"De top tien van opleidingen waar de meeste it'ers examen in doen, kent een paar verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. Niet al te opmerkelijk. Maar, bekeken over de afgelopen vijf jaar zijn er duidelijke verschuivingen in interesse te zien," zegt Annemarie Bosschaart van Exin. Bosschaart kan het weten, want Exin is het instituut waar it'ers hun examens afleggen. Exin weet dus als geen ander in van welke opleidingen van jaar tot jaar de populariteit toe-, of afneemt. "ITIL Foundation is populair. In Nederland, maar zeker ook in het buitenland", aldus Bosschaart.


Sinds vijf jaar heeft Exin ook zeven vestigingen in het buitenland, waaronder Japan, Dubai, de VS en Spanje. Exin bedient dus nu ook de buitenlandse markt. Bosschaart: "Ook voor ITIL3 waar veel om te doen is geweest (de opvolger van ITIL2 zou niet voldoen aan de hooggespannen verwachtingen) neemt de belangstelling met name in het buitenland toe. Ik vermoed dat dit komt doordat het examen nu nog alleen in het Duits en Engels is. Mensen doen toch het liefste examen in hun eigen taal. ITIL3 is in Nederland dus nog niet zo heel populair, al staat het toch al op de zesde plaats in de top tien."

Zero tolerance

Sinds 2003 zijn er drie opvallende verschuivingen in trends te zien. De populariteit van ISO/IEC 20.000, de internationale kwaliteitsnorm voor it service management, was in het buitenland al een paar jaar aan het aantrekken. Nederland bleef achter. Maar daar is nu verandering in aan het komen. Bosschaart: "Organisaties vinden het steeds belangrijker aan te tonen dat hun it-dienstverlening aan de internationale kwaliteitsnormen voldoet. Dan heb je uiteraard ook gecertificeerde ict'ers nodig met kennis van deze standaard."


Verder valt het Bosschaart op dat er voor beveiliging een groeiende belangstelling is. "We introduceren dit jaar een nieuw aanbod aan internationale examens voor Information Security omdat we daar veel vraag naar krijgen. En ook is ons programma Security Short Tracks, korte opleidings- en certificeringsroutes over informatiebeveiliging, een van onze best lopende producten."


Een derde belangrijke trend is testmanagement. Ook het aantal aanmeldingen hiervoor is de laatste drie jaar toegenomen. Exin heeft tegenwoordig twee niveaus waarop examen kan worden gedaan: het basisniveau en nieuw is het geavanceerde niveau, voor de tester die zich wil specialiseren. Bosschaart: "Kwaliteit van software is en blijft belangrijk. Testen is dan ook een noodzakelijke activiteit binnen softwareontwikkeling en -onderhoud. Tegenwoordig is zero tolerance is het uitgangspunt: fouten zijn niet te permitteren."


Over het algemeen wordt er gezocht naar verdieping: het moet allemaal kwalitatief net een beetje beter. Bosschaart: "Er is een grote hang naar kwaliteit en een versterkt gevoel voor dienstverlening. Dat bouwt voort op de trend van de laatste paar jaar naar verbetering van de kwaliteit."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-15T16:38:00.000Z Sandra Langendijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.