Managed hosting door True

Freelancers besteden een maand per jaar aan hun eigen opleiding

Antwoorden vinden op internet

Freelancer Jelle Dijkstra

Jelle Dijkstra: "Wat ik nodig heb, zoek ik op op internet en leer ik mezelf aan.

Voor geen beroepsgroep is het zo belangrijk om bij te blijven als voor ict'ers. Werkgevers realiseren zich dit en reserveren jaarlijks een aanzienlijk bedrag voor ict-opleidingen en -cursussen. Freelancers zijn hun eigen baas en betalen dus ook hun eigen, dure trainingen. Hoe houden zij hun kennis up-to-date?

‘Geen', antwoordt freelancer Jelle Dijkstra (35) uit Amsterdam op de vraag welke cursussen en trainingen hij op het moment volgt. Samen met twee andere freelancers runt hij het webdesign en -developmentbureau Troopers. Moet hij zijn kennis dan niet op peil houden om zijn klanten de nieuwste knowhow te kunnen bieden? "Jawel, natuurlijk. Maar het web staat vol met trainingen en cursussen. Wat ik nodig heb, zoek ik op op internet en leer ik mezelf aan."

John Baijens (42) van ITSForYou, gespecialiseerd in projectleiding, interim-management, ict-consultancy en ontwerp en gevestigd in Epe schrijft zich ook nauwelijks in voor trainingen en cursussen. "Ongeveer een keer in de twee jaar volg ik een workshop. Dat zijn dan meestal hands-on trainingen: soms is het handiger om een nieuwe applicatie via een training in een of twee dagen door te fietsen."

Roy Roemaat (28) uit Hengelo bedenkt met zijn bedrijf Roneco ict-oplossingen voor het mkb. In tegenstelling tot Baijens en Dijkstra volgt hij wel regelmatig cursussen en trainingen, al zijn dat niet de traditionele trainingen die ict-opleidingsinstituten aanbieden. "Op het moment volg ik een training aangeboden door Siemens over telefooncentrales, speciaal voor het mkb. Als leveranciers cursussen voor nieuwe producten aanbieden, kijk ik altijd of er iets tussen zit waar ik iets aan heb." Verder volgt Roemaat als oud-student van Universiteit Twente regelmatig cursussen speciaal voor afgestudeerden. De universiteit biedt volgens Roemaat geregeld iets aan over ict-oplossingen. "Daarnaast zit ik in een club van oud-studenten die regelmatig lezingen en symposia geven over de allernieuwste ontwikkelingen. De laatste waar ik ben geweest ging over personal networks: draadloze verbindingen tussen mensen. De markt is daar nog lang niet, maar ik vind het erg interessant om een idee te krijgen welke richtingen de technische ontwikkelingen opgaan. Daarvoor moet je op de universiteit zijn."

Doorbijten

Freelancer John Baijens

John Baijens: "Ongeveer een keer in de twee jaar volg ik een workshop."

Voor geen beroepsgroep is het zo belangrijk om bij te blijven als voor ict'ers. De meeste werkgevers zijn daarom bereid flink in de buidel te tasten om de kennis van hun ict'ers up-to-date te houden. Gebruikelijk is om per ict'er zo'n tien tot vijftien procent van het brutoloon te reserveren voor trainingen en cursussen.

Sinds de markt vanaf 2005 weer aantrekt, is ook het aantal ict'ers dat voor zichzelf begint weer toegenomen. Roemaat startte zijn bedrijf vier jaar geleden. Dijkstra was lange tijd freelancer, maar besloot ruim twee jaar geleden toch in loondienst te gaan. Sinds februari is hij nu weer volledig freelancer.

Ook Baijens heeft zijn bedrijf al in 1996 opgericht, maar combineerde dat lange tijd nog deels met een baan bij een bedrijf. Sinds anderhalf jaar werkt hij nu volledig freelance. Hij vertelt dat het als freelancer moeilijker om bij blijven. "Als je voor een baas werkt is het makkelijker om je te blijven ontwikkelen. Er is een budget voor je gereserveerd waar je aanspraak op kunt maken. Dan ga je veel sneller naar een training toe" aldus Baijens. "Als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) denk je toch eerder: ‘ik koop het boek wel voor zes tientjes."

Baijens koopt ook vakliteratuur ‘als er een stukje nieuwe technologie uitkomt'. "Het laatste wat ik heb gekocht ging over AJAX, een combinatie van meerdere technieken die nu een naam heeft gekregen. Het is eigenlijk voor grotere projecten dan waar ik meestal mee werk, maar ik wil dan toch weten wat het is en wat je er aan hebt." Een ander boek dat de freelancer onlangs kocht, ging over projectmanagement: Prince2. Baijens: "In het begin is het inderdaad doorbijten, maar gaandeweg kun je de stof koppelen aan voorbeelden uit je eigen praktijk. Tachtig procent vergeet je of is niet interessant. Maar twintig procent is heel leuk om mee te pikken. Dat boek heb ik overigens gelezen op vakantie."

Uitgerangeerd

Freelancer Roy Roemaat

Roy Roemaat: "Als leveranciers cursussen voor nieuwe producten aanbieden, kijk ik altijd of er iets voor me tussen tussen zit."

En dat is een belangrijk nadeel voor freelancers: omdat trainingen duur zijn, zijn ze genoodzaakt vooral tijd te investeren in hun ontwikkeling. Het vereist de nodige zelfdiscipline waardoor studeren voor sommige freelancers nachtwerk is. Baijens kiest ervoor tijdens zijn vakanties te leren. Ook Roemaat investeert vrije tijd: hij studeert met name in de weekend.

Dijkstra volgt weliswaar geen cursussen of trainingen en heeft ook ‘niet zo'n zin' in het lezen van vakliteratuur. Toch betekent dat niet dat hij niks doet aan zijn ontwikkeling. Jaarlijks steekt hij er maar liefst vierhonderd uur in. Hij haalt zijn kennis met name van het internet. Dijkstra: "Ik raadpleeg vaak tutorials: korte handleidingen die je laten zien hoe je iets moet doen of maken. Of ik stel vragen in fora."

Ook Roemaat en Baijens komen op die manier een heel eind. Baijens benadrukt bovendien, net als Roemaat al deed, het nut van een goed netwerk: "Ik heb een redelijk groot techneutennetwerk. In tweede instantie raadpleeg ik dat. En dan ben je er meestal wel." Net als Dijkstra steken Roemaat en Baijens weliswaar niet veel euro's maar wel veel tijd (en dat is ook geld) in hun ontwikkeling, Roemaat ongeveer een maand per jaar, Baijens een halve dag per week. Dat is noodzakelijk. Baijens: "Als je als ict'er stopt met professionaliseren, dan ben je binnen een paar jaar uitgerangeerd. En voor ontwikkelaars is dat nog belangrijker dan voor mij."

Praktische tips

  • Freelancers investeren vooral veel tijd in hun opleiding
  • Een goed (techneuten) netwerk is goud waard
  • Leveranciers van producten bieden gratis opleidingen, evenals universiteiten voor hun oud-studenten

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T15:48:00.000Z Sandra Langendijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.