Vaker een vast contract

Het aantal werknemers met een vast contract is vorig jaar met twee procent gestegen. Hadden eind 2006 nog 5,7 miljoen werknemers een vaste baan, een jaar later was dit aantal met zo'n honderdduizend toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2006 neemt het aantal mensen met een vast contract licht toe. Hoewel de stijging waarschijnlijk ook binnen de ict waarneembaar is, kan het CBS niet zeggen om hoeveel ict'ers het gaat.
De stijging wordt veroorzaakt doordat het goed gaat met de Nederlandse economie, aldus een woordvoerder. "En als de economie floreert, gaat het ook beter met de arbeidsmarkt." Twee jaar geleden was er volgens de woordvoerder relatief meer werk op uitzendbasis.
Nederland telde vorig jaar bijna 570.000 flexwerkers, dus werknemers zonder vast contract. Ook waren er ruim 960.000 zelfstandigen op de arbeidsmarkt. In totaal waren ruim zeven miljoen mensen werkzaam. Tot deze groep worden mensen gerekend tussen de 15 en 64 jaar die in Nederland wonen en ten minste twaalf uur per week werken.

Meer geld voor bèta-meisjes

Minister Plasterk trekt de komende jaren drie miljoen euro extra uit om meer meisjes te interesseren voor een studie of opleiding in techniek en ict. Een miljoen is bestemd voor havo en vwo-scholen, en twee miljoen voor het mbo. Dat heeft het ministerie van onderwijs vandaag laten weten.
De minister wil meisjes stimuleren te kiezen voor techniek om het tekort aan bètatechnici verminderen. Ook wil Plasterk de seksescheiding in beroepen doorbreken. In samenwerking met het Platform Bèta Techniek worden daarom tot en met 2011 zo'n honderd extra havo en vwo-scholen ondersteund in specifieke keuzevoorlichting aan meisjes. Daarbij gaat het niet alleen om voorlichting, maar ook om het inzetten van vrouwelijke rolmodellen die al werkzaam zijn in verschillende technische branches. Omdat ouders een grote invloed hebben op de keuzes van hun kinderen, worden zij ook betrokken bij de voorlichting.
Op dit moment kiest bijna vijftien procent van de mbo-meisjes voor een technische opleiding. Bij jongens ligt dit percentage op vijftig procent.

Zakelijkheid en ICT gecombineerd

Hogeschool Utrecht gaat studenten een masterclass en -opleiding Global IT Sourcing bieden. Deelnemers leren zakelijke vaardigheden te combineren met ict-vaardigheden. Volgens de opleider zijn de studenten na het volgen van de lessen gekwalificeerd voor functies als demand-supply manager bij outsourcingbedrijven, sourcing-consultant bij adviesbureaus of accountmanager bij it service providers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T13:09:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.