Managed hosting door True

Technicus is geen jobhopper

Technici ontwikkelen zich bij voorkeur bij één en dezelfde werkgever. Ook groeien technici liever in hun vak dan dat ze groeien in positie. Dat blijkt uit het ‘beste plek onderzoek' van Expectra naar het gedrag van meer dan 450 technici op de arbeidsmarkt.

"Een werkgever moet dan wel aan de eisen van de technici voldoen. De meeste technische professionals hebben hoge verwachtingen en willen zich continue inhoudelijk ontwikkelen. Anders zijn ze snel uitgekeken", aldus Ronald van den Broek, Business Unit Manager bij arbeidsbemiddelaar Expectra engineering.
Commerciële technici kiezen er nog meer dan andere categorieën voor om een eigen pad uit te stippelen. Zij werken vaker om te leven en zien werk dus minder vaak als hobby (slechts 28,3 procent). Het gaat hen over het algemeen niet om een hoge beloning, maar vaker om uitdaging in het werk. Commerciële technici geven het minst de voorkeur aan de fiets ten opzichte van de auto.

Wees een goede leidinggevende

Leidinggeven aan ict'ers is iets anders dan er één zijn. Als leidinggevende wordt van je verwacht dat je beschikt over de juiste managementvaardigheden.
• Processen en plannen moeten worden gecontroleerd. Mensen moet je vertrouwen en motiveren.
• Probeer conflicten te managen, in plaats van ze te vermijden.
• Als ict-medewerker was het je taak goede antwoorden te geven; als manager is het je taak de juiste vragen te stellen.
• Deel credit altijd met je team en vier succes samen.
• Delegeren is iets anders dan bevelen geven; je moet ook achtergrondinformatie verstrekken en feedback vragen.
• Leer het verschil tussen manipuleren en motiveren.
• Mensen zijn geen machines; ieder mens is uniek en reageert anders dan de anderen.

Certificaat Microsoft populairst

Nederlandse ict'ers leren graag. Verhoudingsgewijs worden nergens ter wereld zo veel Microsoft-certificaten behaald als in Nederland. Vooral binnen grote bedrijven wordt heel wat afgeleerd.
"Een diploma is in Nederland een randvoorwaarde voor een succesvolle carrière", zegt Rob Tummers, bij Microsoft verantwoordelijk voor de opleidingen en certificeringen. Het zou kunnen verklaren waarom het Microsoft-certificaat in ons land zo populair is. In opdracht van Microsoft bekeek onderzoeksbureau IDC hoeveel Microsoft Certified Professionals (MCP) er wereldwijd per land zijn. Verhoudingsgewijs staat Nederland bovenaan de ranglijst. Ruim 83.000 mensen hebben hier met goed gevolg een Microsoft-examen afgelegd. Ter illustratie: Duitsland telt meer dan 175.000 MCP'ers, maar heeft ook vijf keer zo veel inwoners als Nederland.
Volgens Tummers wordt een certificaat niet alleen voorafgaand aan een carrière belangrijk gevonden. Ook als die al lang en breed van start gegaan is, blijft bijleren belangrijk. Vooral grote ict-bedrijven zouden waarde hechten aan certificaten. Tummers: "Als een kwart van het personeel een certificaat heeft, stijgt de productiviteit met 28 procent."
Waarom andere landen daar minder waarde aan lijken te hechten, kan Tummers niet verklaren. "Nederlanders houden nu eenmaal van diploma's. Het is een bewijs dat je iets geleerd hebt. Elders wordt daar kennelijk minder op gelet."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T13:29:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.