Managed hosting door True

ICT'er vatbaar voor werkliefde

Ict-werkgevers zijn niet happig op het ontwikkelen van gedragscodes voor relaties. Toch is regelgeving omtrent liefde echt van deze tijd. Dat zegt Muel Kaptein, hoogleraar Business Ethics & Integrity Management aan de Erasmus Universiteit.

Volgens Kaptein is de kans op een relatie op de werkvloer de laatste tijd alleen maar groter geworden. In de ICT-branche schat hij deze kans zelfs hoger dan gemiddeld. Toch ligt juist deze branche achter op de andere sectoren als het gaat om regelgeving rond relaties op de werkvloer.
Bij een kantoorromance moet de werkgever volgens Kaptein twee dingen doen. Ten eerste moet hij de zaak bespreekbaar maken en samen met de twee geliefden aan een oplossing werken. Ten tweede moet hij -na overleg met de betrokkenen- zo openlijk mogelijk met andere teamleden over de relatie communiceren. Dat zou geroddel en ‘wilde verhalen' voorkomen.

Hogeschool zet Cobol op programma

De Karel de Grote-Hogeschool in België gaat Cobol aanbieden in het lespakket. Vanaf september kunnen studenten zich verdiepen in de programmeertaal die volgens de branche nog steeds in trek is.
Met het nieuwe lespakket voor derdejaars studenten Toegepaste Informatica wil de schoolleiding tegemoetkomen aan de vraag van het beroepenveld. Hoewel Cobol een stoffig imago heeft, wordt het nog veel gebruikt door banken en de overheid. Met de nieuwe lessen wil de hogeschool het beroepenveld van nieuwe programmeurs voorzien.
Vijf jaar geleden stond de programmeertaal ook al op het lesprogramma. De lessen waren bedoeld voor eerstejaars studenten. Schram: "Dat was niet zo'n succes. Naast het feit dat Cobol als ouderwets bestempeld werd, wisten de studenten nog niet hoe ze de programmeertaal na hun studie kunnen gebruiken. Derdejaars hebben daar meer zicht op." Ook Louis Heymans, managing director van dienstverlener Anubex, ziet het nut van het lesprogramma in. Zijn bedrijf levert oplossingen voor modernisering van legacytoepassingen. "Er zijn steeds minder Cobol-programmeurs te vinden, terwijl nog wel veel bedrijven gebruikmaken van die taal."

Nul-urencontract voor studenten

Derde en vierdejaars studenten ict kunnen bij de testdivisie van Sogeti een nul-urencontract krijgen. Ze hoeven dan niet te werken, maar kunnen zich wel voor alle Sogeti-opleidingen inschrijven.
Sogeti's testdivisie telt een kleine zevenhonderd medewerkers. Maar de ambitie van divisiedirecteur Nijs Blokland is om dat aantal binnen drie jaar te verdubbelen. Vraag vanuit de markt is er genoeg, de bottleneck is genoeg testers vinden. In de strijd om talent is Sogeti daarom onlangs een nieuwe weg ingeslagen: het bedrijf biedt derde- en vierdejaars studenten bedrijfskunde en informatica alvast een nul-urencontract aan bij zijn organisatie.
Sogeti heeft een speciale talentmanager aangesteld om de studenten te begeleiden. Blokland: "We hopen dat zo'n vijftig van hen na hun afstuderen bij ons in dienst zullen komen. Maar onze coaches helpen de student net zo goed als hij bij een andere organisatie wil werken. We willen hiermee tevens uitstralen dat we marktleider zijn op testgebied."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T15:03:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.