Rsi-kramp

Bonden verontwaardigd over verwijten brancheorganisatie

CNV en FNV zijn gepikeerd over met de manier waarop ict-koepelorganisatie Nederland-ICT vorige maand rsi-cijfers bekend maakte. De brancheorganisatie is zich van geen kwaad bewust, aldus een woordvoerder. "Onze rsi-aanpak is openbaar. En we willen juist de kennis van de bonden gebruiken."

Onderzoek arbeidsinspectie
De arbeidsinspectie controleert de komende tijd de arbeidsomstandigheden in de ict-branche. Daarvoor bezoekt het 190 ict-bedrijven en let daarbij vooral op beelschermwerk, werkdruk en werktijden. Uit de inspecties moet blijken in hoeverre de maatregelen die de branche tegen rsi heeft genomen effectief zijn. Een kwart van de medewerkers in de ict-sector geeft aan last te hebben van klachten. Ongeveer 10 procent van alle ziekmeldingen heeft te maken met rsi, van alle ziektedagen is dat zelfs 17 procent. Het aantal mensen dat in de wao belandt als gevolg van de aandoening bedraagt 12 procent, het dubbele van het landelijk gemiddelde. Van de langdurig zieken wegens rsi is 58 procent jonger dan 35 jaar. De FNV Dienstenbond vroeg in mei van dit jaar aan hetministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidstijden en -omstandigheden te controleren, omdat onderhandelingen tussen bonden en ict-werkgevers over een arboconvenant geen resultaat hadden.
De bedrijfsvereniging presenteerde in november cijfers waaruit zou blijken dat het aantal gevallen van de beroepsziekte in de sector daalt. Het gebruikte daarvoor cijfers van arbodienst Arboned. De ict-bedrijven, lid van Nederland-ICT en aangesloten bij deze dienst, hebben volgens die cijfers minder dan gemiddeld te kampen met rsi. Net geen 20 procent van het verzuim heeft bij deze ict-bedrijven te maken met rsi; gemiddeld is dat 34 procent.

Keelgat

Een algemene afspraak tussen overheid, vakbonden en de koepel blijkt niet mogelijk, concludeert de branchevereniging. Die opmerking schoot CNV en FNV in het verkeerde keelgat. Maurice Limmen, CNV-onderhandelaar: "Zowel de overheid als wij willen verder met dat convenant."
Rsi-onderzoeker bij FNV Dienstenbond Huuk Pennock is vooral vanwege de cijfers niet blij met Nederland-ICT. Uit onderzoek van de bond blijkt dat 11 procent van de ict'ers zodanig rsi-klachten heeft dat het werk eronder leidt. Daarnaast heeft een kwart klachten aan nek, arm en schouders, veroorzaakt door het werk en 36,1 procent zonder dat bekend is waardoor dat komt. "Slechts 20 procent van de klagers, tenslotte, komt bij de arbodienst terecht. De rest werkt gewoon door."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.