'Omscholing verdient meer aandacht'

Stichting Website Nedwerk leidt honderden werklozen op tot computerdeskundigen

Nederland heeft onvoldoende aandacht voor de omscholing van langdurig werklozen tot computerdeskundigen. Dit zegt Alexander Deeleman, directeur van de stichting Website Nedwerk. Van eenduidig beleid is geen sprake en bovendien werken teveel projecten langs elkaar heen. De stichting is zelf succesvol met het omscholen van werklozen, allochtonen en gehandicapten.

Ondanks de gunstige economische ontwikkelingen telt Nederland nog steeds tweehonderdduizend werklozen en bijna een miljoen arbeidsongeschikten. Aan de andere kant kampt de ICT-branche met een tekort aan arbeidskrachten en pleit de brancheorganisatie Fenit voor versoepeling van de immigratieprocedures om werknemers uit verre landen aan te trekken. Een vreemde situatie; aan de ene kant is de vraag naar mensen groot, maar aan de andere kant staan er nog velen langs de kant.

Limburg

De stichting Website Nedwerk probeert iets aan deze problematiek te doen. Eerder deze maand startte de organisatie samen met Arbeidsvoorziening een project in Limburg, waarbij werkzoekenden deel kunnen nemen aan computertrainingen. "Onze provincie telt meer dan veertigduizend werklozen, waarvan 50 procent langdurig langs de kant staat. Dus de belangstelling voor dit project is enorm", aldus een woordvoerder van Arbeidsvoorziening in de Limburgse mijnstreek.
Website Nedwerk is niet alleen in Limburg actief. Inmiddels nemen meer dan honderd gemeenten deel aan de omscholingstrajecten. De resultaten zijn prima, want meer dan 60 procent van de deelnemers vindt na afloop direct een aan ICT gerelateerde baan. Dit kan werk zijn in de ICT-branche zelf, maar ook in andere sectoren.
De erkenning voor dit project komt inmiddels op gang, zij het voornamelijk uit het buitenland. Zo ontving de stichting in België de ICT Koning Boudewijn Swift prijs, met een waarde van meer dan honderdduizend gulden. De Associatie van Europese kamers van koophandel noemde het Nederlandse project aan de vooravond van de afgelopen EU- top in Lissabon als een van de geslaagde voorbeelden van mogelijkheden om werklozen aan de slag te krijgen.

Computer thuis

De deelnemers aan de omscholingen krijgen thuis de beschikking over een computer met Internetaansluiting, een printer en de benodigde applicaties. Eerst volgen zij een driedaagse cursus over de computer en Internet. Vervolgens komen zij gedurende een aantal maanden twee keer per week samen om verder te oefenen. Het meeste werk verrichten zij thuis, waarbij ze informatie en opleidingen van Internet kunnen halen.
"De combinatie van thuis zelfstandig werken en in groepsverband oefenen, is een erg goede. De deelnemers leren niet alleen zelfstandig hun werkzaamheden uit te voeren, maar zijn ook in staat om in teams te functioneren", zegt Deeleman.
De stichting is niet alleen actief in het omscholen van werkzoekenden en andere achterstandsgroepen tot computerspecialisten. Een onderdeel van de organisatie houdt zich bezig met de bouw van educatieve webpagina's en het organiseren van een digitale vakschool, zodat studenten via Internet kunnen leren. De stichting ondersteunt tevens startende ondernemingen die zich bezig willen houden met elektronische handel of het ontwikkelen van educatieve software. Website Nedwerk biedt deze bedrijfjes onderdak en apparatuur.

Digitaal werk

Volgens Deeleman biedt ICT zeer veel mogelijkheden om werkzoekenden aan een baan te helpen. Niet alleen via computercursussen, maar ook als hulpmiddel voor het uitvoeren van werkzaamheden. Hij werkt in dit verband aan het concept van 'digitale werkgelegenheid'.
"Het moet toch mogelijk zijn dat mensen opdrachten, projecten of ander werk van Internet halen en daarmee aan de slag gaan? Sommige bedrijven besteden hun boekhoudwerk uit aan India. Maar digitale werkgelegenheid moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld gehandicapten of bijstandsmoeders dit werk thuis binnenhalen op de computer. Op deze manier kan iedereen met ICT-vaardigheden werk vinden."
Deeleman heeft contact gehad met de inmiddels opgeheven taakgroep 'Werken aan ICT', die de regering adviseerde over de aanpak van de tekorten aan automatiseerders. Maar verder is het nog niet gekomen. "Terwijl wij direct inzetbaar zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy