Ruim baan voor freelancers

Gezocht: ongebonden it’ers met lef. Nu de ict-markt weer aantrekt, neemt ook het aantal freelance-opdrachten flink toe. Vooral de handigste freelancers beleven gouden tijden.

Om ervaren it’ers te paaien, organiseren bedrijven weer sollicitatierondes in de autoshowroom, of beloven ze vette premies bij indiensttreding. Maar waarom zou je als specialist een vaste baan kiezen, terwijl je jezelf ook kan verhuren als freelancer? Schijnbaar zijn er meer voor- dan nadelen, want steeds meer techneuten kiezen voor zo’n freelance-carrière.

Mark Smit is zo’n techneut. Hij werkt sinds september vorig jaar als Javaspecialist bij de ING Bank. Het is zijn eerste opdracht die hij als freelancer heeft aangenomen.


Flexibiliteit

Vooral de flexibiliteit en het gevoel van vrijheid bevallen hem goed. “Ik kan dingen doen die ik echt leuk vind. Je moet zelf je weg zien te vinden, maar uiteindelijk bepaal jij en niemand anders welke opdracht je aanneemt en welke je liever aan je voorbij laat gaan. Ook kan je vrij gemakkelijk van opdracht wisselen, al zal dat niet altijd worden gewaardeerd door de opdrachtgever.”

Freelancers staan bekend om hun riante tarieven, en ook Mark hoor je niet klagen. “Als je je bewust bent van je kwaliteiten en dus van je marktwaarde, kan het inderdaad aardig oplopen.” Naast specifieke kennis wordt een goede freelancer gewaardeerd op zijn zakelijk netwerk en op zijn communicatieve vaardigheden. “Je moet jezelf uiteraard wel kunnen bewijzen. Opdrachtgevers verwachten terecht dat je zelfstandig kan werken, zeer gemotiveerd bent en het beste resultaat aflevert. Lukt dat niet, dan kan een volgende opdracht wel eens moeilijk te vinden zijn. Het is een nogal klein wereldje waarbinnen je vaak dezelfde mensen tegenkomt. Slecht nieuws verspreidt zich snel.”

Het werk dat Mark nu doet bij ING, heeft hij gevonden via it-recruitmentbureau Michael Baileys Associates (MBA) in Amsterdam. Hij staat gedurende de opdracht op hun pay-roll en hoeft zich dus zelf niet druk te maken over premies en verzekeringen. Ook staat MBA garant voor tijdige betaling van zijn gage.


Nichespelers

Ed van der Waart van MBA bevestigt dat steeds meer it’ers het heft in eigen hand nemen en als freelancer van start gaan. Als middelgroot recruitmentbureau bemiddelt MBA momenteel voor zo’n 360 freelancers. Dat zijn er beduidend meer dan een paar jaar terug. De freelancers werken voornamelijk voor grote multinationals. “Het zijn echte nichespelers. Ze hebben vaak specialistische kennis van een bepaalde techniek, een bepaalde branche en/of een bepaalde taal.”

De toename van het aantal freelancers houdt gelijke tred met de conjunctuur. Als de economie goed draait, durven meer mensen de stap te wagen om voor zichzelf te beginnen. Van der Waart: “Veel van onze freelancers waren eerder in dienst bij een systeemhuis, maar kozen voor de voordelen van het freelancen: uitdaging, geld, vrijheid en flexibiliteit. In die volgorde.”


Nadelen

Toch kleven er wel wat nadelen aan al dat freelancen. Zo blijkt het lastig te zijn om de technologische ontwikkelingen goed bij te houden. Freelancers hebben of nemen vaak niet de tijd om zich bij te spijkeren. Voor Mark Smit komt het in ieder geval erg bekend voor. “Het schiet er gewoon bij in. Als je volledig voor een klus gaat, blijft er geen tijd over om op cursus te gaan. Die klus moet af en dan gaat de opdrachtgever je natuurlijk niet sponsoren met tijd of geld voor een of ander leerprogramma. Om toch niet helemaal achter te raken, koop je dus zo nu en dan een boek dat je vervolgens in de kleine uurtjes doorneemt.”


Onzekerheid

Freelancen brengt ook een mate van onzekerheid met zich mee. Voor de één een uitkomst, voor de ander juist een belangrijk nadeel. Je weet niet of je een nieuwe opdracht vindt, en waaruit die bestaat. Toch lijkt het goed om de risico’s te relativeren. Mark Smit: “In al die jaren dat ik in vaste dienst en op freelance-basis in de it heb gewerkt, heb ik echt nog nooit langer dan een paar weken zonder werk gezeten. Er komt altijd wel een leuke opdracht voorbij.”

Het mag duidelijk zijn. Steeds meer it’ers gaan freelancen. Ze zijn overtuigd van hun vaardigheden en kiezen voor meer vrijheid en het grote geld. Ze schuwen de onzekerheden niet, maar genieten van de mogelijkheden die de conjunctuur op dit moment biedt.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-21T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.