CeBIT trekt Aziaten

De twintigste CeBIT kende op het gebied van productnieuws geen hoogtepunten. Aziatische aanbieders van met name consumentenelektronica waren er echter ten overvloede.

De CeBIT vierde dit jaar haar twintigste verjaardag. Er is wel wat veranderd in de geschiedenis van de grootste it-vakbeurs van Europa. Werd de CeBIT een aantal jaren geleden nog gezien als het evenement, waar het nieuwste van het nieuwste op technologisch gebied te vinden was, nu worden echte grote productaankondigingen niet meer op de beurs gedaan. Het hoogtepunt van de CeBIT 2006 was de Origami van Microsoft. Zowel Samsung, Asus en Founder gaven bezoekers een eerste glimp van de tablet pc.

Een andere belangrijke aankondiging kwam van de Europese Commissie. Deze opende de publieke discussie over Radio Frequency Identification Devices (rfid) door middel van een debat met onder andere één van de grondleggers van het internet, Vinton Cerf en eurocommissaris Vivianne Reding. Zij wil dat er snel beslissingen genomen worden over de beveiliging en privacy voor het commerciële gebruik van de technologie. “Rfid zorgt voor een productiviteitstoename in allerlei sectoren. En onthoud wel dat productiviteit de motor is voor economische groei en het creëren van banen”, zei Reding. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet de it-branche als een belangrijke groeimotor voor de Duitse industrie. Tijdens de opening van de beurs zei ze dat ze nog dit jaar een nationale it-top wil organiseren.

Tijdens de rfid-discussie drongen de leveranciers er op aan om de technologie binnen Europa te houden en niet verloren te laten gaan aan grote bedrijven in de Verenigde Staten, wat volgens Zymunt Mierdorf van Metro wel met de iPod is gebeurd. Ook in de hallen is merkbaar dat Europese bedrijven steeds trotser wordt op de eigen producten. Bij de gadgetlaptop Ego is men er trots op dat het de eerste laptop in vijftien jaar is die weer in Europa gemaakt wordt en ook een fabrikant van gamemuismatten benadrukt dat ze van Franse makelij zijn.

Europa mag dan wel trots zijn op haar industrie, op de CeBIT werd duidelijk dat de Aziatische industrie in opkomst is. De beurs kende drie hallen met alleen Aziatische aanbieders, en dan voornamelijk van consumentenelektronica, zoals mp3-spelers en usb-sticks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-17T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.