‘Ik krijg respect in de markt'

Harald van Breederoode haalde het OCM-certificaat voor Oracle Database 10g

Bijblijven. Het toverwoord voor de ict'er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Harald van Breederoode haalde het OCM-certificaat voor Oracle Database 10g. Hij is een van de twee Nederlanders met het certificaat op dit niveau.

Waarom dit certificaat?
Het certificaat laat zien dat je databasebeheer begrijpt en dat je de nodige kennis in huis hebt. Ik wilde als trainer laten zien dat ik het examen heb afgelegd. Omdat ik dat gedaan heb, begrijp ik de studenten ook beter. Het staat erg vreemd als de bakker zijn eigen brood bij de Albert Heijn gaat halen.
Mijn eerste certificaat was Oracle Certified Professional (OCP) voor Oracle8i. De niveaus Oracle Certified Associate (OCA) en Oracle Certified Master (OCM) bestonden toen nog niet. Toentertijd moest je hiervoor vijf examens afleggen. Daarna heb ik mijn 8i OCP door middel van een upgrade naar versie 9i gebracht. Met de komst van Oracle 9i hebben we ook het OCA-niveau ingevoerd om makkelijker in te kunnen stappen.
Het behalen van het certificaat Oracle Certified Master (OCM) voor Oracle Database 10g was een persoonlijke uitdaging. Ik wilde weten of ik het überhaupt zou kunnen. Ik heb het certificaat in één keer behaald. Er zijn maar twee mensen met het certificaat in Nederland en maar 100 in de wereld.

Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Ja

Hoe ziet de opleiding eruit?
Je kunt examen doen op verschillende niveaus, namelijk Oracle Certified Associate (OCA), Oracle Certified Professional (OCP) en Oracle Certified Master (OCM).
Op het eerste niveau leer je de eerste stappen van databasebeheer. De cursus duurt vijf dagen en je moet hiervoor zo'n drie tot zes maanden praktijkervaring hebben.
Als je het tweede niveau (OCP) behaald hebt ben je een volleerd databasebeheerder. Ook deze cursus duurt vijf dagen. En een praktijkervaring van 6 tot 12 maanden is noodzakelijk. Het verschil zit in de moeilijkheid van de examens en de breedte. Zo kan een OCA een volledige recovery uitvoeren en een OCP kan zowel een volledige als een point-in-time recovery uitvoeren. Het zijn allebei vrij theoretische examens met multiplechoicevragen.
OCM gaat dieper in op bepaalde punten en is echt een praktijkexamen. Het duurt twee dagen.

Wat heb je geleerd?
Je leert het opzetten, beheren en beveiligen van databases.

Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Het OCA- en OCP-niveau zijn vrij makkelijk. Als je het goed voorbereidt, haal je het. De kans op slagen is 80 procent. Als mensen het examen niet halen, dan halen ze het net niet.
Bij OCM haalt de helft van de kandidaten het examen. De andere helft haalt het echt niet. Die gaan met twee voeten door het ijs.

Wat vond je lastig aan de opleiding?
Voor mij is het al erg lang geleden dat ik het OCA- en OCP-niveau behaald heb, maar ik zie dat kandidaten de theoretische kennis soms wat onderschatten. Het gaat dan om functionaliteit die buiten de dagelijkse praktijk ligt, zoals auditing of beveiliging. Het is net als autorijden. Achteruit inparkeren doe je ook niet zo vaak en dat is dan ook moeilijk.
Bij het OCM-examen moet je de kennis echt paraat hebben. Je moet veel doen en weten en hebt geen tijd om het op te zoeken of lang na te denken.

Wat viel je mee?
De dingen die veel in de dagelijkse praktijk terugkeren vinden kandidaten makkelijk. Dus nieuwe gebruikers aanmaken of het maken van back-ups. Dat geldt voornamelijk voor de OCA- en OCP-examens.
Voor het OCM-niveau geloof ik niet dat het überhaupt makkelijk is. Kandidaten ervaren het als een heel heftig examen. Het zijn twee lange dagen en er moet onder druk gewerkt worden. In de praktijk komen de problemen ook pas als je naar huis wilt gaan.

Heb je bewust voor Oracle gekozen als opleider?
Het is mijn werkgever.

Wat heb je aan het certificaat gehad?
Je krijgt een beter inzicht in de mogelijkheden met de producten. Waar je niet mee werkt, zie je normaal niet.
Het behalen van het OCM-niveau zorgt ervoor dat ik een stuk respect krijg in de markt. Het is een ‘echte mannen' certificaat.

Welke certificaten wil je nog gaan behalen?
Ik moet het natuurlijk bijhouden. Er is een nieuwe versie van de database en daarvoor moet ik een upgrade-examen doen. Dat moet iedere drie tot vier jaar.
Intern is het een wedstrijd. Wie haalt als eerste het certificaat voor de nieuwe versie binnen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-07T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.