'It-beheer is niet sexy genoeg'

IT Service Fund ondersteunt innovatie, waar Economische Zaken het laat afweten

Het IT Service Fund loopt inmiddels twee maanden. Het fonds wil de kwaliteit van ict-beheer in Nederland verhogen door kansrijke projecten te ondersteunen. Het ministerie van Economische Zaken schiet op dit terrein schromelijk tekort. De initiatiefnemers hopen op een sneeuwbal-effect.

Hans van Herwaarden, directeur van adviesbureau Quint Wellington Redwood, beweert dat Nederland internationaal voorop loopt wanneer het gaat om de kwaliteit van de ict-dienstverlening. Maar het kan beter, vindt hij. Het delen van kennis op het vlak van servicemanagement, ofwel it-beheer, gebeurt volgens hem te weinig. Ook worden er vrijwel geen innoverende projecten opgezet. Bovendien ontbreekt bij business managers het besef dat it-beheer steeds belangrijker wordt, meent Van Herwaarden.
Het IT Service Fund, waarvan Van Herwaarden voorzitter is, poogt hier wat aan te doen. Het fonds is eind oktober opgericht door acht firma's: naast Quint Wellington Redwood zijn dat BMC Software, Exin, Getronics, IBM, Microsoft, Peregrine en Unisys. Het wil mensen met goede ideeën uit het vakgebied 'it-beheer' helpen met geld, kennis en contacten voor het opzetten van een professionele projectorganisatie.

Half miljoen in de pot

De acht oprichters hebben elk rond de 70.000 gulden in de pot gestopt. "Het geld is in eerste instantie bedoeld voor projecten die moeite hebben om het daglicht te halen", vertelt secretaris Bert Felix (werkzaam bij Microsoft). De eerste projectaanvraag is binnen. Het HBO Informatica-onderwijs in Groningen vraagt om een financiering van nieuw lesmateriaal, omdat er geen goede lesstof over it-beheer bestaat. Nu het eerste schaap over de dam is, volgen er meer, hopen de initiatiefnemers. "De pot van een half miljoen mag over een jaar leeg", stellen Van Herwaarden en Felix.
Naast dit soort ideële projecten, zoals de samenstelling van studieboeken, het instellen van een leerstoel of een verenigingsactie, ondersteunt het IT Service Fund nog twee andere soorten projecten: die waarbij de opgedane kennis, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een beheertool of een methode, vrijelijk ter beschikking wordt gesteld, en de meer commercieel getinte plannen. Bij die laatste categorie speelt het fonds niet voor subsidiënt, maar kan het als bemiddelaar optreden tussen de bedenker van het plan en een durfkapitalist.
Het subsidiëren van ict-projecten gebeurt in Nederland doorgaans onder auspiciën van het ministerie van Economische Zaken. Voorzitter Van Herwaarden vertelt dat het fonds met EZ gesproken heeft, maar dat het ministerie aangaf dat de talloze subsidie- en kredietregelingen eigenlijk bedoeld zijn voor technologie-onderzoek. Dat is opmerkelijk, omdat het ministerie in het recente verleden aangaf op kritiek dat het een te beperkte technologie-focus heeft, dat de beleidsgelden wel degelijk voor R&D in de zakelijke dienstverlening bedoeld is.

Elke dollar omdraaien

Het achttal kent elkaar via het circuit. Op de vraag of het initiatief niet bijt met de activiteiten van het Itsmf (het IT Service Management Forum) geeft Van Herwaarden een ontkennend antwoord. "We zetten ons niet af tegen het Itsmf, waar we overigens allemaal lid van zijn. Alleen fungeert die club meer als een overkoepelende branchevereniging, terwijl het fonds actief is binnen de bedrijfstak. Wij kunnen door onze contacten slagvaardiger opereren, bijvoorbeeld als we topmanagers uit de Verenigde Staten hiernaartoe halen."
De oprichters verwachten dat meer firma's zich zullen aansluiten bij het fonds. Dat hoeven geen automatiseerders te zijn, maar kunnen ook grote afnemers, opleidingsinstituten, uitgevers, financierders, consultants of certificeerders zijn. Het fonds kent drie niveaus: het hoogste is 'bestuurder', daarna volgen 'sponsor' en 'projectondersteuner'. Hoe hoger het niveau, hoe groter de bijdrage en projectbetrokkenheid.
"Maar", erkent Felix, "er zijn partijen die voorlopig niet willen meedoen. Die zeggen momenteel elke dollar nodig te hebben." De opmerking dat firma's mogelijk niet mee willen doen omdat ze bang zijn kennis te delen met concurrenten, verwerpt de secretaris. "Het is geen verplichting. Bovendien is het delen van kennis goed voor de ontwikkeling van de markt. Daar heeft iedereen op termijn voordeel van."

Sexy

Naast het stimuleren van beheerinitiatieven om het vakgebied te verrijken, trachten de oprichters van het fonds de bewustwording rondom it-beheer te vergroten. Ze willen de topmanagers bereiken die volgens Van Herwaarden alleen oog hebben voor de voorkant van de automatisering en niet voor het beheren van de infrastructuur. "Het beheer hangt er vaak bij, het is niet sexy genoeg. Bovendien zijn de oplossingen meestal bedacht vanuit een technologische invalshoek. Topmanagers hebben daardoor geen notie van de gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken, mocht er iets misgaan met een systeem."
Op de kanttekening dat afspraken over beheer en storingen normaliter in service level agreements worden opgenomen, zonder drukbezette topmanagers lastig te vallen, reageert de voorzitter met: "Sla's zijn papieren afspraken, waarvan vaak in de praktijk moet blijken of de serviceorganisatie deze wel kunnen uitvoeren. Wat dat betreft valt er op het gebied van aansturing nog een hoop te leren. It is nog immer niet de utiliteit die het graag wil zijn."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.