Gebrekkige IT-kennis bedreigt het MKB

Veel Nederlandse ondernemingen houden bedrijfsprocessen tegen het licht

De economische groei in Europa is in gevaar als het midden- en kleinbedrijf niet weet te profiteren van informatie-technologie. Kleinere ondernemingen dreigen minder concurrerend te worden omdat ze te weinig van deze technologie begrijpen. Maar alleen technologie stelt bedrijven in staat producten en diensten voortdurend te vernieuwen.

Dit blijkt uit een uitgebreide marktonderzoek van professor Dutta (Insead). Centraal bij de Europese 'Small Enterprise Information Technology' studie (Seit) stond de invloed van IT op de groei en de concurrentiepositie van kleinere ondernemingen. Opdrachtgever was Hewlett-Packard. Insead in Fontainebleau (bij Parijs) behoort tot de meest vooraanstaande management-instituten van Europa.
Volgens prof. Dutta zijn opvallend veel Nederlandse ondernemingen bezig hun bedrijfsprocessen tegen het licht te houden en opnieuw in te richten. Vooral de kleinere bedrijven hebben het daarbij moeilijk. De IT-penetratie is daar laag. Bovendien hebben ze te lijden onder een gebrek aan vaardigheden. Het mkb heeft duidelijk wat hulp nodig, concludeert deze hoogleraar in het management van technologie.

Wil is er wel

In het algemeen heeft het Europese mkb grote moeite nieuwe IT toe te passen. Kleine bedrijven beseffen terdege hoe belangrijk het is nieuwe ontwikkelingen zoals Internet en elektronische handel op te pakken, maar ze zijn niet in staat daar iets mee te doen. De wil is er dus wel, maar het ontbreekt aan kennis en begrip. Veel bedrijven voelen zich machteloos. De technologische vooruitgang gaat hen te snel.
Deze situatie wordt nog verergerd door het ontbreken van een doeltreffende IT-strategie, gebrek aan financiële middelen en te weinig geschoold personeel. Mist het personeel voldoende IT-kennis dan zullen systemen niet of op de verkeerde manier worden gebruikt. In beide gevallen leidt het investeren in IT-systemen tot verspilling.
Dutta maakt zich ook zorgen over het feit dat er niet genoeg geld beschikbaar is om de vereiste technologische vernieuwing te realiseren. De Insead-hoogleraar concludeert dat het Europese mkb meer steun nodig heeft bij de implementatie van technologische veranderingen en innovatie. Die hulp kan komen van de overheid, van grotere bedrijven of van IT-leveranciers.

Ondersteuning

De kleinere bedrijven vinden dat ze meer ondersteuning moeten krijgen van IT-aanbieders. Daarbij wordt gedacht aan het formuleren en uitvoeren van effectieve IT-strategieën. Ze zouden ook graag zien dat leveranciers hen meer voorlichting geven over de potentiële voordelen van IT. Ook is er behoefte aan training. Leveranciers moeten bovendien meer tijd uit trekken voor een analyse van hun specifieke behoeften. Verder wordt gevraagd om producten die beter passen bij de speciale omstandigheden die gelden bij kleinere ondernemingen.
Traditioneel bedienen kleinere bedrijven vooral hun thuismarkten. Maar het mkb in West-Europa krijgt steeds meer concurrentie van Amerikaanse en Japanse ondernemingen. Ook uit Centraal- en Oost-Europa komt meer dreiging. Gevolg is dat kleinere ondernemingen meer over de grens gaan kijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.