Selectieve uitbesteding wint aan populariteit

Uitbesteding vormt steeds meer het kloppend hart van de IT-dienstverlening. Europa zet daarbij de toon.Maar de (te dure) dagen dat gehele rekencentra de deur uitgedaan werden, zijn definitief voorbij, aldus IDC.

Volgens het onderzoeksbureau kiest de markt in toenemende mate voor de zogeheten selectieve uitbesteding: het uitbesteden van het beheer van applicaties, werkplekken, netwerken of helpdesks. Als gevolg hiervan nemen de kleinere overeenkomsten toe en komen megacontracten steeds minder voor. Uit een onderzoek naar de honderd grootste uitbestedingscontracten van 1997 ('Europese uitbesteding in 1997') van IDC blijkt dat meer dan de helft van de overeenkomsten een waarde heeft van onder de vijftig miljoen dollar. Daarnaast is het sluiten van consortia onder IT-bedrijven in zwang geraakt: opdrachten worden door meerdere partijen uitgevoerd om zo te profiteren van elkaars sterke kanten.

Megadeals

De totale contractwaarde van de honderd overeenkomsten bedroeg vorig jaar 20,9 miljard dollar. IDC rekent hierbij ook drie wereldwijde megaovereenkomsten van boven de één miljard dollar die ook op Europa betrekking hebben. De grootste Europese overeenkomst was die tussen EDS en Rolls-Royce Aerospace met een waarde van 936 miljoen dollar. Wanneer naar de vijf grootste contracten - met waarden tussen de 400 miljoen en één miljard dollar - wordt gekeken, komen we de naam EDS nog tweemaal tegen: overeenkomsten met Rolls Royce's Industrial Power Group en het Italian Ministry of Public Education. Andere forse contracten waren vorig jaar: Cap Gemini met British Steel en Debis Systemhaus met Banco Ambrosiano Veneto.
Groot-Brittannië sleepte de meeste opdrachten (28 procent) binnen, op de voet gevolgd door Scandinavië (24 procent), al betrof het hier vooral kleinere deals. De industrie was het meest actief in het afsluiten van contracten, gevolgd door de publieke sector en de financiële wereld.  RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.