Intel worstelt met tekort aan 'oudere' Pentium II's

Intel geeft toe moeite te hebben met het voldoen aan de grote vraag naar bepaalde Pentium II-processoren. De firma erkent 'kleine tekorten' in zijn voorraden van 266 MHz- en 300 MHz-chips. Deze gaten zijn ontstaan door een onderschatting van de vraag en de overgang van een 0,35 naar een 0,25 micron-productieproces. Deze 'oudere' Pentium II-processoren worden nog gefabriceerd op basis van 0,35 micron.

"Er zijn enkele, kleine tekorten aan Pentium II-processoren", erkent Intel-woordvoerder Tom Waldrop. "Die zijn echter van zeer tijdelijke aard. We werken aan de uitbreiding van onze productie. Tot eind dit kwartaal blijven we echter enigszins aan de krappe kant." Het bedrijf zegt reeds beloofde leveringen nog waar te kunnen maken, maar dat "er mensen zijn die wellicht meer chips willen hebben". Dit houdt in dat nieuwe bestellingen waarschijnlijk niet vervuld kunnen worden. Sommige klanten zullen dus moeten opklimmen naar snellere Pentium II-processoren, die al op 0,25 micron worden geproduceerd. Andere klanten zullen moeten afdalen naar slanke Celeron-chips. Wie geen van beide alternatieven ziet zitten, moet wachten. Volgens diverse berichten groeit de verkoop van imitatie-Pentium II's in Azië.

Nadruk op topchips

Computerverkopers en distributeurs in de Verenigde Staten wijten het tekort aan Intels nadruk op zijn snellere en meer winstgevende 333, 350 en 400 MHz-chips. Intel zet die processoren met meer druk in de markt, om zo zijn dalende winst weer op te krikken. De fabrikant zelf ontkent dat de chiptekorten de financiële resultaten voor het derde kwartaal zullen beïnvloeden. "Intel heeft zijn richtlijnen voor Wall Street niet gewijzigd en verwacht nog steeds dat de omzet en winst gelijk of iets hoger zullen zijn dan in het tweede kwartaal." Het bedrijf rapporteerde toen een netto inkomen van 1,17 miljard dollar (29 procent gezakt) op een omzet van 5,93 miljard dollar (0,6 procent gedaald).  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker