Stemmachines controversieel

De huidige stemmachines die bij Nederlandse verkiezingen gebruikt worden, zijn oncontroleerbaar. Het intellectueel eigendom op de software is in handen van de fabrikanten.

Of de Nederlandse stemmachines fouten bevat, is niet met zekerheid te zeggen. De leveranciers van deze apparatuur - Sdu, Nedap en Samson - hebben namelijk het intellectueel eigendom op de software. TNO heeft elke nieuwe versie van de gebruikte stemmachines goedgekeurd. Deze rapporten of de softwarecode is met de wet openbaarheid bestuur niet op te vragen, omdat de overheid het intellectueel eigendom op de systemen niet heeft. De CDA-kamerleden Liesbeth Spies en Maarten Haverkamp hebben minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd.
Hoogleraar Informatica Bart Jacobs, verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in informatiebeveiliging, vindt de aanwezigheid van mogelijke softwarefouten in deze apparatuur van ondergeschikt belang. "Het is eerder een principiële kwestie. In het papieren stemproces had iedere Nederlandse burger het recht om mee te kijken met het tellen van de stemmen. In elektronische vorm blijft daar niets van over. Het enige alternatief dat ik voor mij zie is dat de broncode van deze software openbaar is."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.