Crèche of crash? (Gijs Hillenius)

De ict is net zo ruimdenkend als de bouw. Die mening spuien de vakbonden, wanneer hen wordt gevraagd naar de verhouding vrouw/man in de ict. Ict-bedrijven lijken maar weinig te doen aan modern werkgeverschap. Kinderopvang, deeltijdarbeid en thuiswerken, het zijn arbeidsvoorwaarden waar alleen ict'ers, ondernemingsraden en vakbonden de voordelen van inzien; veel ict-bazen gruwen ervan.

Twee (hoogzwangere) managers van IBM en Microsoft nuanceren deze week dit beeld; bij deze twee (wonderwel Amerikaanse) bedrijven is het percentage vrouwelijke medewerkers dan ook vele procenten hoger dan het gemiddelde in de ict. Hier klinken geen verhalen van ict'ers die niet durven vragen om ouderschapsverlof, van werkgevers die het de medewerkers niet toestaan af en toe een dag thuis te werken, of aanstaande moeders het bedrijf uit pesten.
Het duo trekt uit eigen ervaring drie conclusies. Er moeten meer vrouwen in de ict komen werken, en sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden is een manier om die instroom te vergroten. Er moeten meer vrouwelijke (top)managers komen, en om dat percentage te doen stijgen, is vooral steun nodig van het thuisfront. Tot slot profiteren bedrijven van de verschillen in talenten tussen vrouwen en mannen (dat geldt in wezen voor de verschillen tussen alle groepen in de samenleving). De klanten zijn immers net zo divers.
Nu de ict-werkgevers nog. Als er één sector is waar deeltijd- of thuiswerken te realiseren moet zijn, is het wel deze.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.