Tevreden (William ten Brink)

Ict'ers zijn contente mensen. Meer dan de helft van alle ict'ers is tevreden tot zeer tevreden over werkgever, baan en salaris, zo blijkt uit de Dutch ICT Market Survey 2004 (DIMS) van onderzoeksbureau Interview-NSS.

Bijna 52 procent vindt het inkomen prima in orde en bijna 63 procent is ingenomen met zijn leidinggevende. De werkgever scoort nog beter bij zijn tevreden werknemers: meer dan 66 procent blijkt volgens DIMS positief. Het best scoort de eigen functie. Bijna 82 procent van de ondervraagde ict'ers geeft zijn functie-inhoud een dikke voldoende.
Ict'ers blijken bovendien optimistisch over het komende jaar. Ongeveer 40 procent verwacht dat het eigen bedrijf in 2004 meer zal investeren in ict dan in 2003. Zo'n 56 procent denkt zelfs dat bedrijven het komende jaar in het algemeen meer in ict zullen investeren. Ook over banengroei in het komende jaar is men positief.
Het is de vraag waar die tevredenheid en dat optimisme onder ict'ers precies vandaan komen. De salarissen in de sector bijvoorbeeld stegen ten opzichte van 2001 weliswaar met 8,2 procent, maar door een inflatie van 9,6 procent is er toch sprake van relatieve daling met 1,4 procent.
Het optimisme over banengroei is, na de ontslagen van de afgelopen jaren, evenmin verklaarbaar. Forrester Research voorspelde onlangs nog dat de ontslagrondes onder automatiseerders dit jaar zullen doorgaan.
Het is goed mogelijk dat het positieve gevoel vooral te maken heeft met het feit dat de sector er gewoon weer zin in heeft, met een helder beeld van wat er moet gebeuren. In vergelijking met het vorige DIMS-onderzoek (2001) blijkt het belang van praktische werkzaamheden als beheer, programmeren en ontwerp te zijn gestegen. Werkzaamheden als planning, advies, management en marketing en sales zijn juist minder belangrijk geworden.
Het lijkt erop dat de ontslagen in de ict-sector, voor de werknemers die zijn achtergebleven, geleid hebben tot een duidelijke en daarom waardevolle focus op kerntaken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.