Ict'ers gemiddeld positief over werkgelegenheid

Tijd voor ict-investeringen

Ict'ers zijn optimistisch over het komende jaar. Ongeveer 40 procent verwacht dat hun bedrijf in 2004 meer zal investeren in ict dan in 2003. Zo'n 56 procent denkt dat bedrijven het komende jaar in het algemeen meer in ict zullen investeren. Ict-decisionmakers in de non profitsector zijn overigens minder positief ten aanzien van de gehele markt dan hun collega's in de profit sector.

Dat blijkt uit de Dutch ICT Market Survey 2004 (Dims), uitgevoerd door het onderzoeksbureau Interview-NSS in opdracht van VNU Business Publications. Het onderzoek geeft onder meer inzicht in belangrijke ontwikkelingen in de ict-markt.

Werkgelegenheid

Het gemiddeld bruto jaarinkomen van de ict'er in Nederland bedraagt 39.500 euro bruto per jaar. In 2001 was dit 36.500 euro. Absoluut is dat een stijging van 8,2 procent, maar met een inflatie van 9,6 procent betekent dat een relatieve inkomensdaling van 1,4 procent. Bijna 52 procent van de automatiseerders is overigens tevreden met het salaris, 16 procent niet.
Over banengroei in het komende jaar is men binnen de ict-sector ook positief, al geldt ook hier dat men positiever is over groei in de sector als geheel dan over groei binnen het eigen bedrijf. Bijna 46 procent van de ict'ers verwacht banengroei in de sector, 33,7 procent verwacht groei binnen de eigen onderneming of instelling.
De beroepsgroep is in de afgelopen drie jaar overigens nauwelijks gegroeid. Ten opzichte van 1992 is het aantal ict'ers wél fors gestegen: van 92.000 naar 236.000..

Carrière

De helft van de ict-professionals is op zoek naar een andere baan, maar slechts 6,5 procent daarvan actief. Eenderde van alle ict-professionals is niet met zijn carrière bezig. Het grootste deel verwacht binnen het eigen bedrijf ook niet snel van functie te veranderen. Bijna 48 procent verwacht dat binnen nu en 3 jaar, 18 procent binnen 3 tot 5 jaar en 34,6 procent helemaal niet.
Bijna 35 procent verwacht binnen nu en 3 jaar van werkgever te veranderen, 30,6 binnen 3 tot 5 jaar en 34,6 procent helemaal niet.
Het meest tevreden zijn ict'ers over hun baan in het algemeen. Van de ondervraagden is 86 procent hierover tevreden tot heel tevreden. Slechts 4 procent is ontevreden of zeer ontevreden over de baan in het algemeen.
Het minst tevreden blijken ict'ers over hun carrièremogelijkheden. Als ict-bedrijven binnenkort weer willen gaan werven, vormt het aanbieden van carrièremogelijkheden dus de beste kans om vakbekwame ict'ers uit hun huidige baan los te weken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.