IBM veegt servers op een hoop

Herstellende PC-divisie raakt inkomstenbron kwijt

IBM herziet wederom de indeling van zijn server-divisies. Het bedrijf voert nu echter een minder drastische reorganisatie door dan in oktober vorig jaar. Toen voorzag het IT-bedrijf al zijn hardwareplatformen van nieuwe namen en marktpositioneringen, nu koppelt het zijn servers met Intel-processoren los van zijn herstellende PC-divisie.

Die bedrijfstak, voorheen de Peronal Systems Group, heeft sinds vorige week niet meer de Intel-servers onder zich. Deze Netfinity-machines, tegenwoordig X-series geheten, zijn ondergebracht in een eigen groep die valt onder de algehele server-divisie. Voormalig vice-president ontwikkeling bij de PC-groep Bill Colton heeft de leiding over de nieuwe groep voor PC-servers en is verantwoording schuldig aan algemeen serverdirecteur Bill Zeigler.
De computerproducent wil hiermee zijn reorganisatie van oktober en de daaruit voortvloeiende herpositionering compleet maken. De servers van IBM zijn toen verenigd onder één merknaam (e-server) met serie-letters ter onderscheiding van de verschillende hardwareplatformen (Intel, AS/400, RS/6000 en S/390).
Verder heeft IBM nu een aparte tak voor taakspecifieke servers opgezet. Dat type computer heeft volgens analisten en leveranciers een veelbelovende toekomst. Computer- en opslagleveranciers als Compaq, IBM, Dell, Sun Microsystems, Hewlett-Packard en EMC reppen zich dan ook naar deze markt waar specialist Network Appliance tot op heden de boventoon voert.

Reeds verwacht

Analist Tom Bittman van onderzoeksbureau Gartner zegt dat IBM deze wijzigingen al veel eerder had moeten doorvoeren. "Het is zeker geen verrassing, we hadden dit al een tijdje verwacht. Het is tegenwoordig niet meer logisch om servers met Intel-processoren naast PC's te voeren. Intel-servers zijn namelijk steeds krachtiger en concurreren nu in wezen met IBM's gehele serverlijn. Dus is het niet zinnig dat een andere bedrijfsgroep die machines overziet."
Een nieuw probleem dat IBM hiermee schept, is de mogelijkheid dat het wegvallen van de servers - met relatief hoge marges - een nadelige invloed heeft op de financiële resultaten van de PC-divisie. Die tak draait pas sinds twee kwartalen weer met winst nadat er bijna twee jaar forse verliezen zijn geleden. In 1998 piekte het PC-verlies naar maar liefst één miljard dollar.

Klap voor PC-tak

"Dit zal de server-cijfers er absoluut beter uit laten zien en de PC-cijfers slechter", voorspelt Gartner-analist Bittman. "Maar het is voor IBM waarschijnlijk belangrijker sterk te zijn met servers dan winstgevend te zijn met PC's." IBM-woordvoerders ontkennen dit en benadrukken dat het bedrijf zich richt op winstgroei voor alle producten en groepen.
"IBM trekt zich niet terug uit de PC-markt", reageert woordvoerder Ray Gorman op reeds langlopende geruchten. Tegelijk met het wegvallen van de Intel-servers heeft de PC-groep de printactiviteiten van IBM in handen gekregen. Deze bedrijfstak heet nu dan ook de Personal and Printing Systems Group en draagt drie subgroepen in zich. Dit geheel blijft onder leiding van algemeen directeur Robert Moffat. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor het herstel van IBM's PC-tak.
 
Compaq al eerder
Computerfabrikant Compaq voerde onlangs ook een reorganisatie door in zijn server-divisie. Begin vorige maand nam Howard Elias het roer over van vice-president Bill Heil van de bedrijfskritische server-groep. Heil treedt terug om meer tijd aan zijn gezin te besteden, aldus opvolger Elias. Die topman voerde voorheen het bewind over de opslaggroep. Compaq wil zijn server-groep uitbouwen om daarmee te compenseren voor de relatief zwakke PC-verkoop.
Daartoe heeft het bedrijf vorige maand ook een overeenkomst gesloten met Stratus, leverancier van fout-tolerante Unix- en Windows-servers. De twee nieuwe partners gaan nieuwe, zware systemen ontwikkelen op basis van Compaqs Proliant-servers, uitgerust met Intel-processoren. De eerste vruchten hiervan komen volgend jaar pas op de markt. Onderzoeksbureau Metagroup uit kritiek op deze uitbreiding van Compaqs serverportfolio; de analistenfirma meent dat dit de strategie van de DEC- en Tandem-moeder verder vertroebelt. Compaq spreekt dit tegen met als argument dat het een complete IT-dienstverlener wil zijn met een breed bereik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.