Managed hosting door True

Zelfstandige ict’er is speerpunt voor FNV

Komend jaar schenkt FNV zelfstandige bondgenoten extra aandacht aan ict’ers

Het aantal zelfstandige of freelance ict’ers groeit hard. Het auteursrecht is erg belangrijk voor de zelfstandige ict’er en daar lijken snel aanpassingen op te komen. FNV Zelfstandige Bondgenoten geeft deze groep daarom extra prioriteit.

FNV Zelfstandige Bondgenoten maakt zich het komende jaar sterk voor de zelfstandige ict’ers. De vereniging maakt zich vooral zorgen over de discussie die gevoerd wordt in het Europees Parlement over een octrooirichtlijn. Een voorstel voor een richtlijn werd vorig jaar nog afwezen, maar de discussie wordt nog steeds gevoerd. Een octrooirichtlijn maakt het mogelijk ook voor software een octrooi te nemen. Nu is dat alleen mogelijk op apparaten. Volgens FNV is een software octrooi richtlijn erg schadelijk voor een kleine zelfstandige. “Een zzp’er (zelfstandige zonder personeel – red.) maakt vaak maatwerk en heeft daarom geen behoefte aan een octrooi. Bovendien is het duur om een octrooi aan te vragen en vooral te beschermen”, zegt jurist Henk van der Schaft van de FNV.Dienstverband

Een zelfstandige is nu beschermd door het auteursrecht. Een softwareoctrooi zal alleen maar gunstig zijn voor de multinationals en ten koste gaan van de zelfstandigen en kleine bedrijven. De zelfstandigen kunnen dan nauwelijks nog software ontwikkelen zonder in conflict te komen met de grote bedrijven die zoveel mogelijk octrooien zullen proberen te verwerven.

Problemen rond het auteursrecht zijn de meest voorkomende problemen voor een zelfstandige ict’er. Daarnaast is het van belang dat de ict’er weet hoe hij zichzelf aanbiedt als werknemer of als zzp’er. Het aanvragen van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) biedt een oplossing. Je weet dan van tevoren in welk verband je als ict’er werkzaam bent bij een bedrijf.

De FNV raadt aan geschillen voor te zijn en duidelijke afspraken te maken over producten. “We zien dat webdesigners regelmatig problemen krijgen over het gemaakte ontwerp. De opdrachtgever wil bijvoorbeeld meer mogelijkheden. Dat is vaak lastig toe te voegen als het ontwerp klaar is. Dat is te voorkomen door op voorhand goede afspraken te maken”, zegt Marjan van Noort, directeur FNV Zelfstandige Bondgenoten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.