Grip op rfid-gegevens

Zonder vertaling naar informatie ontstaat nutteloze berg ruwe data

Dit artikel delen:

Aan de enorme hoeveelheid ruwe data die rfid oplevert hebben organisaties weinig. Om het kaf van het koren te scheiden en al deze gegevens te vertalen naar betekenisvolle informatie is 'complex event processing' ontwikkeld.

  
Cep valt te gebruiken om diefstal in magazijnen te ontdekken door ongebruikelijke productbewegingen te filteren uit de miljarden rfid-gegevens die dagelijks voorkomen. Het kan een vertraging in het transport registreren doordat tags gescand zijn bij het verlaten van de fabriek, maar een dag later niet in het distributiecentrum te scannen waren.
Organisaties die grootschalig rfid-systemen (radio frequency identification) gaan implementeren, krijgen onvermijdelijk te maken met de noodzaak om onbewerkte rfid-gebeurtenisdata te vertalen in betekenisvolle gegevens die te verwerken zijn door andere applicaties binnen de onderneming. EPC Global, een non-profit organisatie die opgericht is om standaarden voor elektronische productcodes vast te leggen, heeft een software-actiegroep opgezet die interfaces definieert om gegevens te delen met andere toepassingen. Er is echter nog weinig discussie geweest over de tools en technieken die bedrijven in staat stellen epc-gegevens in informatie te transformeren op basis waarvan ze acties kunnen ondernemen.

Geen SQL maar EQL

Cep (complex event processing) is een betrekkelijk nieuwe manier om precies dit type probleem op te lossen. Het is een methode om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen in een database die EQL (Event Query Language) gebruikt om betekenisvolle informatie uit de gegevens te halen. In tegenstelling tot SQL, wat een gebruikelijke databasetaal is die kenmerken van gegevens als grootte, type product of bedrijfsnaam gebruikt om relaties binnen de database te leggen, maakt EQL gebruik van gebeurtenissen, tijd, causaliteit en gebeurtenisabstrahering als basiselementen.
Cep is ontwikkeld om problemen op te lossen die samenhangen met grote hoeveelheden realtime gebeurtenissen. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in de financiële dienstverlening, zoals opsporing van fraude in miljoenen creditcard-transacties, in online bankieren om wereldwijde transacties tussen banken te traceren, en in de aandelenhandel en het toezicht daarop.
 
Een voorbeeld van de werking van cep: uit simpele gebeurtenissen als een beierende kerkklok, de verschijning van een man in smoking, een vrouw in een witte jurk en mensen die met rijst gooien valt af te leiden dat er een bruiloft plaatsheeft. Het is de taak van cep om eenvoudige op gebeurtenissen gebaseerde gegevens op te pakken, sets van verwerkingsregels op deze 'events' in realtime toe te passen en door deze verwerking te bepalen op basis van welke complexe gebeurtenissen een onderneming moet handelen of beslissen. Met andere woorden: cep scheidt het kaf van het koren.

Efficiënter

Dat is exact de uitdaging waar organisaties die rfid-systemen inzetten mee te maken krijgen. Het is niet genoeg om rfid alleen maar in te zetten als radiografische streepjescode. De besparingen die het gevolg zijn van de afschaffing van het handmatig inscannen van barcodes kunnen geen organisatiebreed rfid-systeem terugbetalen. Ondernemingen moeten manieren vinden om informatie te vergaren die ze met behulp van barcodes nooit gekregen hadden en deze te analyseren op manieren die hun onderneming efficiënter maken. Cep valt te gebruiken om diefstal in magazijnen te ontdekken door ongebruikelijke productbewegingen te filteren uit de miljarden rfid-gegevens die dagelijks voorkomen. Het kan een vertraging in het transport registreren doordat tags gescand zijn bij het verlaten van de fabriek, maar een dag later niet in het distributiecentrum te scannen waren.
Volgens Roy Schulte, vice president en research fellow bij Gartner, wordt cep binnen vijf tot tien jaar een algemeen geaccepteerd model. Ontwikkelaars kunnen nu al cep-systemen bouwen met behulp van gewone computertalen als Java en C++. EQL helpt het schrijven van gebeurtenis-gedreven applicaties te vereenvoudigen.

Integratie

Een ander kenmerk van cep is de toepassing van dynamische architecturen die ontworpen zijn om meerdere gebeurtenisstromen parallel en in realtime te verwerken. Gewoonlijk zijn deze architecturen netwerken van met elkaar communicerende gebeurtenisverwerkende agents, epn's (event processing networks) genaamd. Epn's kunnen gelijktijdig meerdere gebeurtenisstromen vangen, deze aggregeren en er zoekopdrachten op loslaten. Door de toename van de hoeveelheid en snelheid van gebeurtenissen zijn deze epn-architecturen van wezenlijk belang om de grootschaligheid van rfid-systemen aan te kunnen. Dergelijke architecturen zijn zo uit te breiden dat ze de enorme hoeveelheden gegevens afkomstig van duizenden of zelfs tienduizenden rfid-lezers kunnen verwerken.
In de software-industrie groeit het belang van cep gestaag. Naarmate meer toepassingen rfid-tags aan het begin van hun logistieke keten op producten zetten in plaats van op het moment dat deze naar de wederverkoper gaan, wordt cep belangrijker. Als gebruikers van rfid de noodzaak gaan inzien van de integratie van rfid-tracking met processen die de inventaris beheersen en andere realtime zakelijke processen, is cep de technologie die die integratie kan realiseren.< BR>
 
David Luckham, emeritus professor electrical engineering op Stanford University, Mark Palmer, vice president rfid voor Objectstore, dochter v

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z David (e.a.) Luckham
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.