EDGE of UMTS?

Overname Telfort biedt KPN kansen

Dit artikel delen:

Met de overname van Telfort krijgt KPN onder meer een mobiel netwerk in handen waarvan de opzet drastisch verschilt van de technologiekeuzes die de voormalig monopolist eerder maakte.

Historie Telfort
Telfort heeft aan de wieg gestaan van de liberalisering van de Nederlandse telecommarkt halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. Het bedrijf had bij zijn start in 1997 grote partijen achter zich. De debutant was een joint venture tussen de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom. Moederbedrijf NS bracht een omvangrijk glasvezelnetwerk in langs het spoor door Nederland. BT bezorgde Telfort grote zakelijke klanten in binnen- en buitenland. Telfort richt zich vanaf de start op mobiele en vaste telecommunicatie. Nadat de NS in 2000 zijn aandeel in Telfort van de hand doet aan BT verdeelt dit concern de mobiele en vaste netwerkactiviteiten over twee bedrijven, Telfort Mobiel en BT Ignite. Na een naamswijziging in 2002 volgt in 2003 de verkoop aan Greenfield Capital Partners, dat het bedrijf zijn oude naam teruggeeft. Klapper op de vuurpijl is de overname door KPN deze week. De voormalig monopolist slokt de uitdager na een klein decennium alsnog op.
Bij de overname van Telfort deze week maakt KPN bekend dat het de twee mobiele netwerken wil integreren. Dat zal het concern voor nieuwe keuzes stellen. Telfort heeft bijvoorbeeld voor opwaardering van het gsm-netwerk gekozen en wil pas over twee jaar met umts-beginnen, terwijl KPN nu al een umts-net heeft in de Randstad. Telfort stelt dat het met de Edge-apparatuur van Ericsson vergelijkbare snelheden en diensten als het huidige umts kan aanbieden in heel Nederland. Geen van de umts-aanbieders heeft op dit moment landelijke dekking gerealiseerd. KPN neemt zijn umts-appartuur af bij Ericsson en heeft nooit willen opwaarderen naar Edge.

Synergievoordeel

Telfort wil pas over twee jaar starten met het uitrollen van umts, omdat het dan in één keer de snellere hsdpa-versie kan gebruiken. Uitzondering is de regio Amsterdam en Schiphol, waar het bedrijf al een klein umts-net in de lucht heeft. Interessant is dat Telfort voor de levering van zijn umts-netwerk als één van de eerste Europese telecomaanbieders koos voor de Chinese fabrikant Huawei. Deze nieuwkomer werkt met kleinere en snellere apparatuur, die ook in de bestaande gsm-masten te monteren is. Andere telecomaanbieders werken met umts-apparatuur waar aparte opstelpunten voor nodig zijn. Een groot synergievoordeel van de overname is de umts-licentie. Woordvoerder Stephen Hufton van KPN meldt dat het concern binnenkort met het ministerie van Economische Zaken gaat overleggen over het schrappen van één van de twee umts-licenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.