ENUM wijzigt manier van communiceren

Huidige kostenmodellen van telco’s zullen verdampen

Dit artikel delen:

ENUM staat voor Telephone Number Mapping. Het zorgt ervoor dat e-mail- en im-adressen, telefoonnumers en soft phone nummers niet langer onthouden hoeven te worden. Eén ENUM-nummer is voldoende. De techniek doet de rest. ENUM zal een ware revolutie ontketenen binnen telecommunicatieland.

Een van de sprekers van het vorige week op de TU Delft gehouden congres System Administration and Network Engineering (SANE) was Jim Reid, een DNS- en ENUM-expert. Hij was de projectmanager van het Britse proefproject UK ENUM Group (UKEG). Het project is afgerond en nu wordt er gekeken naar mogelijkheden om ENUM commercieel aan te bieden. In UKEG zit een aantal bedrijven dat commercieel met ENUM aan de gang wil. Dit sluit aan op de houding van Britse overheid: ENUM is een industrieaspect. Het moet dan ook vanuit de industrie gereguleerd worden. Tegen het einde van dit jaar is ENUM operationeel beschikbaar voor Britse eindgebruikers. De hiervoor noodzakelijke ‘Code of Conduct’ waarmee alle huidige Britse telefoonmaatschappijen zich conformeren aan een aantal richtlijnen waarmee de inzet van ENUM realiseerbaar wordt, wordt door UKEG opgesteld en is bijna gereed.

Jim Reid: “ENUM kan bijvoorbeeld worden gebruikt om via Skype te bellen. Voice over IP is mogelijk door gebruik te maken van ENUM. Allereerst kan het huidige spraaknetwerk door inzet van ENUM worden omgezet naar een ip-netwerk. Dit betekent het einde van de Signalling System Seven (SS7) componenten en -trunks en relatief dure routers speciaal ontwikkeld voor complexe telefonieomgevingen. Dit levert kostenbesparingen op: dure netwerkcomponenten worden overbodig. Ook wordt nummerportabiliteit een stuk eenvoudiger. Het laatste is een van de belangrijkste redenen geweest om de ontwikkeling van ENUM te starten”.

Kostenmodellen

De inzet van ENUM zorgt dat gangbare kostenmodellen en businessmodellen die door telecommunicatiebedrijven worden gebruikt overbodig worden. Dit komt doordat ENUM gebruik maakt van ip-technologie. Een Skype-telefoon is bijvoorbeeld voldoende om bereikbaar te zijn. Er is geen sprake meer van intercontinentale tarieven, roaming-tarieven tussen verschillende telefoonmaatschappijen. Als ENUM een feit is, zullen ook de cross tarieven (een soort roaming-afspraken tussen bijvoorbeeld kabel- en telefoonmaatschappijen) komen te vervallen. Er valt bij ENUM en ip weinig meer te overbruggen. Een gesprek van een kabelabonnee naar een abonnee die via de traditionele koperverbinding moet worden doorgegeven, wordt momenteel door beide telecommunicatiebedrijven over en weer doorbelast.


Werking ENUM

Het basisidee achter ENUM (beschreven als internetprotocol RFC 3671) is dat een telefoonnummer wordt vertaald naar een internetdomeinnaam. Zo wordt telefoonnummer +31065150105 vertaald in 1.2.3.4.5.6.7.8.9.1.2.3.e164.arpa. Door deze domeinnaam te raadplegen in het naamserversysteem is het mogelijk een relatie te leggen met een database vol met bereikbaarheidsinformatie. Vanuit de DNS wordt hiermee aangegeven hoe de persoon in kwestie bereikbaar is en wil zijn. Dit kan een e-mail-, im- of ip-adres zijn, een nummer van een mobiele telefoon of soft phone et cetera. De eindgebruiker kan aangeven waarop hij bereikbaar wil zijn of juist niet, en kan dit continu wijzigen.

ENUM kan op twee manieren worden ingevoerd. Een variant is er speciaal voor eindgebruikers, user ENUM. Hiermee is bijvoorbeeld een willekeurige abonnee zichtbaar op het internet. Als deze variant massaal geaccepteerd wordt, ontstaat direct een extra kritische functie van het internet. De andere variant is operator of carrier ENUM, dat intern door de telecommunicatiebedrijven gebruikt wordt. Deze ENUM-variant biedt de carriers verschillende voordelen, zoals sterk vereenvoudigde nummerportabiliteit.

ENUM in Nederland

Een aantal Nederlandse kabelbedrijven (UPC, Essent, Casema, Multikabel en CaiW) is een proef gestart met ENUM. Het gaat hier om carrier ENUM. Het onderling afhandelen van internetgesprekken, ook wel SIP exchange genoemd, is de belangrijkste peiler onder deze proef. Verder heeft het Directoraat Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP) in november 2002 het rapport ENUM in Nederland opgeleverd. De DGTP lijkt hiermee voor de muziek uit te lopen, omdat er nog steeds geen beheerder is gevonden van een overkoepelende ENUM-database. Tot dit moment vervult de DGTP de rol ENUM-registry voor Nederland (1.3.e164.arpa). De aangewezen instantie voor deze taak lijkt het SIDN te zijn, de organisatie die momenteel het topdomein .nl beheert.


Privacy

Aan het gebruik van ENUM kleeft een aantal nadelen. Zo vormt privacy een belangrijk aandachtspunt. Jim Reid: “Het onderscheppen van telefoongesprekken is via ENUM kinderspel. Het traceren van een VoIP-gesprek is eenvoudig, waardoor het onderscheppen van rechstwege (lawfull interceptions) goed uitgewerkt moet worden. Voorkomen moet worden dat er een soort Big Brother-scenario ontstaat”.

Los hiervan zal de wijze van communiceren radicaal veranderen op een manier die niemand voor ogen had. Reid: “Convergentie van telefonie met internet staat voor de deur, op een manier waarbij de meeste elementen nog moeten worden uitgevonden. Deze convergentie is nu al zichtbaar als een geïntegreerde benadering van messaging. Als een persoon via zijn ENUM kenbaar maakt niet bereikbaar te willen zijn, kan er een bericht als voicemail worden verzonden. Dit voicemail-bericht wordt vervolgens als e-mail compleet met geluidsbestand aan de ENUM-gebruiker verzonden.” n

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-26T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.