Zakelijk draadloos groeit langzaam

Beveiliging en beheer maken it-managers huiverig

Dit artikel delen:

De meeste it-managers zijn nog huiverig om draadloze switches in hun netwerk op te nemen. Ze voorzien risico’s op beveiligingsgebied en complex beheer, en vragen zich af of de investeringen zich terugverdienen. Toch moeten ze iets doen, want steeds meer werknemers gebruiken draadloze apparaten.

In de consumentenmarkt zijn draadloze netwerken meer ingeburgerd dan bij grote organisaties”, stelt Evelien Wiggers, senior research analist European telecommunications & networking bij IDC. “De opmars van draadloos gaat daar langzamer omdat er veel zorgen zijn over de beveiliging. Daarnaast vinden cio’s het nog niet zo belangrijk. De meeste werknemers zitten op de werkplek toch op een vaste plaats en zijn met een kabel aan het netwerk verbonden.”

Volgens haar gaat daar de komende tijd verandering in komen, al zal het vooralsnog geen storm lopen. Uit een IDC-onderzoek blijkt dat 12 procent van de organisaties inmiddels wlan heeft liggen, terwijl 57 procent daar nog niet over heeft nagedacht. “Er moet een noodzaak zijn voordat men besluit te investeren.”

Obstakels

“Cio’s zijn nog niet overtuigd van de noodzaak van draadloos, maar dat verandert langzaam”, zegt Kail Krall, mobility manager voor HP’s ProCurve, tijdens de introductie van de dual radio ProCurve 5300 edge switch. Daarmee wil HP de strijd aangaan met Cisco, dat eind vorig jaar eveneens een draadloze switch introduceerde.

“Eén van de belangrijke obstakels is het beheer. Vast en draadloos moesten tot voor kort apart worden beheerd. Wij doen dat nu geïntegreerd met de ProCurve Managament Suite. Verder geven we, zoals bij alle switches, levenslange garantie en schalen we gemakkelijk op. Lichte toegangspunten zijn simpelweg op licentiebasis aan de switch toe te voegen.” Het systeem van HP is zelfgenezend. Valt één van de toegangspunten uit, dan geven de andere ‘radiopoints’, zoals HP dat noemt, meer wattage om het gat op te vangen.

Volgens Krall zal spraak via wlan een belangrijke reden worden om het netwerk draadloos te maken. “We kunnen nu al het benodigde kwaliteitsniveau voor vowlan leveren.

Niet dat we geloven dat dit direct een vlucht zal nemen, maar het is wel een wens die gaat spelen.” Om de beveiligingsproblematiek op te lossen, wordt gebruik gemaakt van toegangscontrolelijsten en hebben de toegangspunten een ingebouwde radius-server voor als de wan-link uitvalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.