Plotse opkomst twee WLL-netten

Nog veel onzekerheid over WiMAX

Dit artikel delen:

Wireless Local Loop (wll) dreigt het aanbod voor internettoegang in Nederland sterk te vergroten. Dit betekent een prijsverlaging, te beginnen op de zakelijke markt.

Een week nadat Casema de licentie kocht van Versatel investeerde Intel Capital in de wll-exploitatie van Enertel. Dat wil zeggen, Intel steekt geld in het nieuwe bedrijf Worldmax. Enertel Holding droeg de licentie over aan dit bedrijf. In Worldmax heeft Greenfield Capital Partners een niet nader genoemde meerderheid, Intel een minderheid. Intel investeert vooralsnog ‘minder dan 10 miljoen dollar’ volgens Cees Meeuwis, de directeur van het nieuwe bedrijf.

Hij gaat van Enertel met een aantal medewerkers naar Worldmax. Enertel zelf komt namelijk, exclusief de wll-licentie, in handen van KPN. Deze betaalt aan eigenaar Greenfield 10 miljoen euro voor de klanten, voornamelijk bedrijven met vpn, en de 200 hotspots die het totaal van KPN op 900 brengen.


Wi-Fi versus WiMAX

Op de dag van de overname al maakten Enertel en Center Parcs bekend de vakantieparken in de Benelux en Duitsland van WiFi te voorzien. Deze draadloze internetontsluiting is bedoeld voor bezoekers en de bedrijfsvoering van Center Parcs. Zo is Enertel direct al een concurrent van Worldmax, dat deze opdracht immers ook onder de wll-licentie had kunnen uitvoeren.

Meeuwis zegt met Worldmax te streven naar een landelijk dekkend netwerk. Dat concurreert op de eerste plaats met adsl en internet via de tv-kabel. “De prijzen van wll zullen dus zonder meer onder de prijzen van adsl moeten liggen”, aldus Meeuwis. Maar hij vermoedt dat KPN er hard in zal gaan: “Onze positie zal sterk afhankelijk zijn van de manier waarop KPN met de nieuwe concurrentie omgaat, maar ook van functionaliteit en apparatuur.”


Telefonie

Nu de standaard een feit is, voorziet Intel vanaf begin 2007 chips voor laptops standaard van WiMAX. Vervolgens is de vraag hoe snel WiMAX-telefonie van de grond zal komen. WiFi-telefonie laat lang op zich wachten. Maar bellen via WiMAX zou, als wll wel landelijke dekking biedt (die de lappendeken van hotspots lang niet haalt), wel een succes kunnen worden. Echter, over zowel de reikwijdte als de bandbreedte van WiMAX in de praktijk bestaat nog veel onzekerheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-16T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.