Eén telefoon veel goedkoper

Ericsson combineert vaste en mobiele telefonie

Dit artikel delen:

Telecomfabrikant Ericsson verwacht dat bedrijven sneller zullen kiezen voor de combinatie van vaste en mobiele telefonie dan voor internetbellen. Het One Phone-concept dat het bedrijf lanceert levert de nodige besparingen op, maar niet ten koste van de kwaliteit.

Een proef met One-Phone bij Ericsson zelf in Zweden liet kostenreducties zien van 20 tot 30 procent. Bij HP Zweden gingen na de overname van Compaq Zweden de telecomkosten dankzij One-Phone zelfs 38 procent omlaag. Dat stelt Eildert van Dijken, account manager KAM Enterprise bij Ericsson in Rijen, bij de presentatie van een nieuwe oplossing voor One-Phone voor bedrijven. Bij One-Phone wordt de mobiele telefoon inclusief alle functionaliteiten gekoppeld aan de eigen bedrijfstelefooncentrale.

Bij One-Phone detecteert het toestel zelf of het in de buurt is van het draadloze bedrijfsnetwerk, of verbinding moet zoeken via het netwerk van een mobiele operator. Dat betekent een belangrijke besparing op de kosten voor toestellen en abonnementen: het handhaven van diverse toestellen (vast, dect, mobiel) per medewerker wordt daarmee overbodig: In de pilot van HP Zweden daalde het aantal telefoons per medewerker van 2,5 naar 1,2. Ook het aantal daarbij behorende abonnementen en de bijbehorende kosten gingen sterk omlaag.


Snelle doorbraak

Van Dijken verwacht dat One-Phone al in 2008-2009 definitief doorbreekt voor zakelijk gebruik. Ook in Nederland. “De aandacht gaat nog wel sterk naar internetbellen, maar daar begint een kentering op te treden. Ip-bellen mist in feite de toegevoegde waarde die One-Phone wel biedt. Wij verwachten dat het de komende tijd met bellen net zo gaat als met je internetverbinding thuis: ‘gratis’ is wel mogelijk, maar dan krijg je ook beperkte kwaliteit en moet je genoegen nemen met mindere betrouwbaarheid en beperkte functionaliteit. Bedrijven zullen in meerderheid toch kiezen voor kwaliteit en zekerheid. Simpelweg omdat communicatie een absolute voorwaarde is voor de continuïteit. Zoals je bedrijfsmatig geen genoegen kunt nemen met gratis internet, zo kan dat ook niet met gratis bellen.”n

Concurrentie

Ericsson zal op het gebied van de voorgenomen integratie van vaste en mobiele telefonie felle concurrentie ondervinden van andere fabrikanten. De Finse specialist in mobiele telefonie Nokia en het Duitse Siemens kondigden vorige week aan hun divisies voor vaste en mobiele telecominfrastructuur samen te voegen. Dit was een reactie op de fusie tussen Alcatel en Lucent die eerder zijn beslag kreeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T09:17:00.000Z Leonard van den Berg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.