De opmars van mobiel

Dit artikel delen:

Mobiele technologie leidt tot een substantiële stijging van de productiviteit. Niet alle mobiele apparaten zijn echter geschikt voor intensief gebruik.

Steeds meer werknemers van Nederlandse bedrijven maken gebruik van mobiele technologie als laptops, een draadloos netwerk en pda’s. De productiviteit van deze werknemers neemt daardoor substantieel toe. Dat blijkt uit onderzoek van IDC, in de lente gepubliceerd onder de titel De Zin en Onzin van Mobility.

Volgens het onderzoeksbureau zijn werknemers in het bedrijfsleven gemiddeld 36 procent van hun tijd niet achter hun bureau te vinden. Iets meer dan een kwart van de werknemers (27 procent) is meer dan 20 procent van de tijd weg van de werkplek.

De productiviteit van een werknemer neemt gemiddeld met 22 procent toe als hij een laptop krijgt. Dat komt volgens IDC doordat laptopgebruikers onderweg doorwerken en bovendien vaker geneigd zijn om ’s avonds en in het weekend voor de zaak aan de slag te gaan. Een draadloos netwerk zorgt voor een productiviteitswinst van 19 procent. Het bezit van een pda levert 17 procent meer productiviteit op.

Mobiele telefoons zijn volgens 55,5 procent van de onderzochte bedrijven geïntegreerd binnen de telecommunicatie-infrastructuur, zodat het lijkt alsof het gewoon een extensie als de bureautelefoons is.


Slimmer

Bijna 58 procent van de werknemers in het bedrijfsleven heeft via het bedrijfsnetwerk op afstand toegang tot mail en agenda. De helft heeft daarnaast op afstand toegang tot groupwareapplicaties en 37 procent kan bij relevante bedrijfsapplicaties. Van deze laatste twee groepen heeft 60 procent realtime toegang. De overige 40 procent werkt op basis van synchronisatie.

Inmiddels heeft 22 procent van de werknemers een laptop, 10 procent een pda en 4 procent een ‘smartphone’. Volgens IDC zal dat volgend jaar zijn gestegen tot respectievelijk 28, 14 en 9 procent.

Volgens onderzoek van OTR Group zijn handheldapparaten momenteel nog ongeschikt voor intensief gebruik. De schermpjes van de huidige generatie draadloze apparaten zouden niet geschikt zijn voor het presenteren van sommige soorten informatie. Ook de toetsenbordjes zijn niet toegesneden op het invoeren van grote hoeveelheden tekst. Volgens OTR Group is er behoefte aan apparaten met slimmere invoerapparatuur en applicaties die op maat zijn gemaakt voor mobiele apparaten.

De organisatie voorspelt dat de populariteit van tablet-pc’s zal toenemen en dat software voor handschriftherkenning verder zal worden ontwikkeld. Tablet-pc’s zijn mobiele computers in de vorm van een digitale lei, waarop gebruikers met een pennetje of hun vingers gegevens kunnen invoeren. Er zijn ook hybride tablet-pc’s waarop via een draadloze verbinding een toetsenbord kan worden aangesloten.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.