Skype jaagt op mobieltje

Opkomst mobiel internet baant weg voor overal en altijd gratis bellen

Dit artikel delen:

Het motto dat bellen gratis moet zijn zal straks ook gelden voor de mobiele telefoon als het aan Skype ligt. De aanbieder van de populaire software voor internetbellen verwacht de eerste bres te kunnen slaan bij ‘flatrate’ abonnementen voor mobiel internet.

Ik ben er heilig van overtuigd dat alle telefoongesprekken, vast of mobiel, binnen afzienbare tijd gratis zijn”, stelde Allistair Shrimpton van Skype onlangs tijdens een persconferentie met Plantronics in Amsterdam. “Aanbieders van mobiele telefonie verschuiven hun inkomstenbron van spraak naar data. Bij ‘flatrate’ data-abonnementen zie je dat telefoongesprekken een minder belangrijke inkomstenbron worden. Deze ontwikkeling baant de weg voor Skype.”

Shrimpton ontwikkelt voor Skype bedrijfsactiviteiten in Nederland en Engeland. Hij zegt dat de onderneming op dit moment haar software klaarmaakt voor toepassing op de belangrijkste besturingssystemen op mobiele telefoons, waaronder Symbian. Daarnaast is inmiddels de eerste aanbieder van mobiele telefonie gestrikt voor de introductie van Skype op de mobiele telefoon. Eind dit jaar kunnen Britse klanten van umts-aanbieder 3 bellen met Skype op hun toestel. Verder heeft de aanbieder van internetbellen functionaliteit ingebouwd om sms-communicatie met mobiele telefoons te ondersteunen.


Gratis naar gewone telefoons

Dat Skype in staat is om flinke klappers te maken bleek uit de aankondiging halverwege mei dat tot eind dit jaar in de VS en Canada Skype-gebruikers gratis naar vaste en mobiele telefoons in Noord-Amerika kunnen bellen. “Als je genoeg kritische massa hebt, zoals Skype, is het zakelijk verantwoord om ook het bellen naar traditionele telefoons gratis te maken.” Het bedrijf zal de kosten voor het afwikkelen van deze gesprekken terugverdienen met inkomsten uit advertenties en betaalde toeters en bellen voor de Skype-software, verwacht Shrimpton. Skype-gebruikers in andere landen moeten overigens nog steeds beltegoed aanschaffen om naar gewone telefoons te kunnen bellen.

Ook op het gebied van telefonische conferenties wil het bedrijf de gevestigde orde aanvallen. Het heeft samen met netwerkbedrijf Vapps telefonische vergaderingen tot vijfhonderd deelnemers gratis gemaakt. Wie geen Skype-gebruiker is, krijgt via een telefoonnummer toegang tot de conferentie. Tot nu toe konden vijf mensen in Skype een gesprek met elkaar volgen.

De stap is bedoeld om meer zakelijke gebruikers te trekken. Skype stelt dat 30 procent van deze gebruikers de belsoftware voor het werk gebruikt. Het gaat meestal om mensen uit het mkb. Het merendeel van deze bedrijven heeft minder dan tien medewerkers.

Statistieken

Na net iets meer dan 2,5 jaar sinds de introductie telt Skype nu wereldwijd honderd miljoen gebruikers. Er zijn vijftien miljoen Skype-gebruikers in Europa, van wie meer dan een miljoen in Nederland. Het bedrijf wil niet aangeven hoeveel mensen Skype actief gebruiken. Bij Skype zijn driehonderd mensen werkzaam.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T09:17:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.