Managed hosting door True

‘Veertig procent minder bandbreedte’

Transportbedrijf optimaliseert Citrix-sessies met wan controllers

Dit artikel delen:

Het gebruik van Citrix levert in de regel al een forse daling van het verkeer over het wide area netwerk met zich mee. Transportbedrijf Den Hartogh Logistics gaat echter nog een stap verder. Het bedrijf past een aantal zogeheten ‘wan optimization controllers’ toe om het gebruik van bandbreedte nog verder terug te dringen. “De prijs/prestatieverhouding wordt er beduidend gunstiger door”, meent directeur Mark Warner.

Den Hartogh Logistics is een internationaal opererende logistieke dienstverlener”, vertelt directeur Mark Warner. “Behalve het feitelijke vervoer van producten, nemen wij ook een groot deel van de bijbehorende organisatie van onze afnemers over. Dat gebeurt uiteraard allemaal digitaal. Een robuuste ict-infrastructuur is daarom voor ons van cruciaal belang.”

Concurrentie

De concurrentieverhoudingen in de transportmarkt dwingen bedrijven als Den Hartogh Logistics er toe om goed op de kosten te letten. Dat is dan ook een van de redenen waarom het bedrijf al jaren gebruik maakt van Citrix, zodat de hoeveelheid data die over het internationale netwerk moet worden gestuurd, beperkt kan worden gehouden. Hierdoor kan het bedrijf geld uitsparen door een minder zwaar gedimensioneerd netwerk toe te passen.

Warner realiseerde zich echter al snel dat Citrix-sessies weliswaar relatief weinig bandbreedte nodig hebben, maar dat het gebruik van bijvoorbeeld compressietechnieken de behoefte aan netwerkcapaciteit nog verder zou kunnen terugdringen. “Vandaar dat wij al een aantal jaren gebruik maken van wan-optimalisatie.”

Het bedrijf was de eerste klant van Expand Networks in Nederland. Deze Amerikaanse firma is een van een nog altijd vrij aanzienlijke groep van aanbieders van zogeheten ‘wan optimization controllers’. Het bedrijf levert een reeks Compass geheten producten die op meerdere manieren in staat zijn om de behoefte van Citrix aan bandbreedte te verkleinen. Overigens zijn de systemen ook zonder gebruik van Citrix toe te passen.


Drie methoden

De eerste methode die Expand toepast om het gebruik van bandbreedte terug te dringen, is compressie. Hoewel vrijwel iedere aanbieder van dit soort producten data voor verzending comprimeert, verschilt de manier waarop dit gebeurt. Expand claimt een manier van werken te volgen die tot vierhonderd procent minder dataverkeer oplevert.

Een tweede techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld, is ‘quality of service’ (QoS). De software in de controllers is in staat om onderscheid te maken tussen data die afkomstig zijn van de verschillende applicaties die gegevens versturen. Hierdoor kan aan - bijvoorbeeld - crm-data prioriteit worden gegeven boven webverkeer.

Ook heeft het bedrijf technologie ontwikkeld die tot doel heeft om de route die data door het netwerk volgt te optimaliseren. De vele opvolgende transmissies die vaak nodig zijn voordat een transactie is afgerond, kunnen hierbij zoveel mogelijk vervangen worden door parallel aan elkaar plaatsvindende transmissies. Dit lost het probleem van ‘latency’ weliswaar niet op, maar zorgt er wel voor dat de nadelige gevolgen ervan in een matig of slecht functionerend netwerk voor de gebruiker kunnen worden beperkt.


CIFS

Gartner heeft eind vorig jaar nog onderzoek gedaan naar de markt voor wan optimization controllers. Hoewel dit marktsegment in de visie van het onderzoeksbureau steeds volwassener wordt, adviseert het toch om pas met een leverancier in zee te gaan nadat concrete proefprojecten zijn uitgevoerd. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er in deze markt veel nichespelers actief zijn die een of enkele problemen kunnen oplossen, maar die niet het volledige pakket aan functies bieden die Gartner graag in een voor wan-optimalisatie bedoelde controller aanwezig zou willen zien.

In het bekende magic quadrant-onderzoek naar dit soort producten, blijkt Gartner vooral te spreken over Riverbed Technology, Juniper Networks en Expand Networks. Deze bedrijven worden aangemerkt als leidende aanbieders, met Packeteer en Cisco als uitdagers. Citrix zelf wordt gezien als een bedrijf met weliswaar een goede visie, maar met een iets geringer vermogen om ideeën ook daadwerkelijk in producten om te zetten.

Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat er ingrijpende ontwikkelingen in deze markt gaande zijn. Het traditionele onderscheid tussen producten die bedoeld zijn voor quality of service, compressie dan wel caching, is aan het verdwijnen. Moderne controllers combineren dit soort functionaliteit.

Steeds meer bedrijven voegen hier bovendien technologie aan toe om de prestaties van het bij uitstek voor latency gevoelige CIFS (common internet file system) van Microsoft te verbeteren. Expand doet dit via een WAFS (wide area file services) plug-in die onder andere CIFS-verkeer versnelt, terwijl de hierbij behorende gebruikersrechten en beveiligingsmaatregelen overeind blijven. Het gebruik van caching - WAN Out heet dat bij Expand - maakt het verder mogelijk dat gebruikers toch bestanden kunnen benaderen, ook als het netwerk tijdelijk buiten werking is.


Marges verbeteren

Den Hartogh Logistics heeft inmiddels de vierde generatie controllers van Expand in gebruik. “Tussendoor hebben we bovendien een aantal upgrades van de firmware doorgevoerd.”

Warner is tevreden over de manier waarop deze systemen het gebruik van bandbreedte hebben weten terug te dringen, maar ziet toch ook een aantal nadelen. “Het levert toch weer een nieuwe potentiële bron van storingen op. Bovendien is onze infrastructuur er wederom iets complexer door geworden, zodat het beheer meer tijd en aandacht vergt.”

Daarnaast is het noodzakelijk om op iedere vestiging een eigen controller te plaatsen. “In ons geval gaat het om veertien systemen. Daarom is het belangrijk dat alles goed berekend wordt. Levert het gebruik van dit soort technologie inderdaad voldoende op om de investeringen in tijd en geld te compenseren? Daar gaat het ons ten slotte om: lagere netwerkkosten die we direct terug zien in onze marges.”

Trends

In het onderzoek ‘Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers, 2006’ ziet Gartner de markten voor ‘enterprise content delivery networks’ en ‘wan optimization controllers’ steeds meer in elkaar opgaan. Daarnaast signaleren de analisten drie belangrijke trends:


- De opkomst van softwarematige ‘wan optimization controllers’. Deze kunnen op individuele pc’s worden geïnstalleerd.

- Optimalisatie-controllers krijgen zo veel functionaliteit dat serverloze kantoren mogelijk worden. Deze zogeheten ‘branch office boxes’ ofwel BOB’s zullen ook functies als dhcp, dns en printen voor hun rekening nemen.

- De belangrijkste toekomstige eis aan dit soort oplossingen is het vermogen om eindgebruikers in staat te stellen om zelf het dataverkeer per applicatie te kunnen bekijken, zodat zij zelf - waar nodig - de ene applicatie voorrang kunnen geven op een andere.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.