Managed hosting door True

Topicpagina, Computable 3 2008

Barrières overwinnen bij VoIP op mobiel

Dit artikel delen:

Doordat de huidige generatie smartphones steeds krachtiger wordt, doet Voice-over-IP (VoIP) steeds meer zijn intrede op de mobiel. Voor de gebruikers een zegen, maar voor systeembeheerders zijn de voordelen minder evident.

Op het weblog van het Topic Mobility op Computable.nl schrijft expert Alex Bausch, oprichter van het initiatief Veilig Mobiel, dat systeembeheerders door de komst van VoIP op de mobiel nieuwe applicaties moeten beheren en dat ook de beveiliging van dergelijke SIP-telefoons extra aandacht verlangt. Ons Expert Panel legt uit hoe VoIP op een smartphone voor zowel de gebruiker als de systeembeheerder een succes kan worden.

Danny Frietman
Managing consultant
Marqit

"Ik denk dat nieuwe gebruiksvriendelijke software, aantrekkelijke apparaten en lage flat fee umts-kosten in combinatie met zaken als onbekendheid van SIP en de 'verbondenheid' met de normale pc (bellen via VoIP wordt vooral geassocieerd met het bellen van een pc of laptop) ook andersom barrières vormen van acceptatie. Bedrijven als Microsoft, Cisco en BT richten zich hier nu vooral op, mede door hun strategie op unified communications en trachten ook aan hun doelgroep kenbaar te maken dat 'voice' als onderdeel van een totale propositie idealiter ook via internet zou moeten plaatsvinden. Kortom; ik zie eerder de vraag en acceptatie, en daardoor ook groei van mobiel bellen via internet, gekoppeld aan de groei van unified communications."

Arjen Pieter Vriens
Enterprise mobility business manager
Motorola

"Ik en ben ervan overtuigd dat 'naadloze mobiliteit' voor spraak en data aan de vooravond staat van een echte doorbraak. Er is echter een aantal valkuilen waar we ons bewust van moeten zijn. Ten eerste is niet ieder WLAN optimaal ingericht of ontworpen voor het gebruik van mobiele VoIP. Dit geldt voor situaties waarbij een combinatie van meerdere draadloze technieken (WLAN en WWAN) wordt gebruikt. Het optimaliseren van het Wi-Fi-netwerk, vooral in termen van quality of service en beschikbare access points binnen de vier muren is van groot belang. Het tweede aspect is dat de implementatie van dergelijke systemen onderdeel zou moeten zijn van een goed doordachte ‘fixed mobile convergence-strategie', waarin ‘handover', security en het kunnen managen van de gehele infrastructuur van groot belang zijn."

Ed Magnée
Innovatieadviseur
Alares/NBL

"Natuurlijk biedt deze vorm van Voice-over-IP grote mogelijkheden voor gebruikers. Ik denk echter dat de acceptatie nog lange tijd zal vergen. Dit komt door bedrijfsmatige afwegingen die moeten plaatsvinden, waaronder noodzakelijke investeringen in de (nieuwe) ip-telefooncentrale gekoppeld aan de vraag wat het gaat opleveren. Vooral ook vanuit securityperspectief zullen bedrijven en organisaties huiverig zijn voor deze stap, al dan niet terecht. Er zijn behoorlijke drempels te overwinnen. De vraag is hoe deze overgang gestimuleerd kan worden (door de industrie). Het belangrijkste is naar mijn mening dat er aanbieders komen die een complete oplossing aanbieden gericht op concrete bedrijfstoepassingen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: het gebruik komt uit de gadgetsfeer en wordt daadwerkelijk onderdeel van de bedrijfsvoering en de eigen ict-afdeling hoeft niet zelf op zoek naar alle brokstukken, integratieoplossingen en veiligheidslekken. Het advies is dus om deze mooie oplossing nu eens niet vanuit de techniek te benaderen, maar vanuit de bedrijfsprocessen."

Keimpe Bleeker
Consultant en eigenaar
Ynform

"Technisch gaat het allemaal lukken, dat is geen discussie. Wel moet bij het gebruik van publieke netwerken (2G/3G) de schaarste van bandbreedte, lees: de beschikbaarheid van netwerkdiensten, een hoofdrol spelen in de beslissing om 'WVoIP' als algemeen alternatief voor bedrijfscommunicatie in te zetten. We willen alles draadloos, terwijl ASP-diensten blijven groeien, web based applicaties alsmaar zwaarder worden, webpagina's en bedrijfsportals steeds meer allerlei invoegtoepassingen gebruiken. Al met al: in OSI-termen wordt de transport set essentieel. Voeg daar aan toe dat de providers in hoog tempo 3G in de particuliere markt drukken en je voelt op je klompen aan dat 3G, ook nu hsdpa er ongeveer dát van gemaakt heeft wat umts al had moeten zijn, snel congestieverschijnselen gaat vertonen. Een opvolger is er (nog) niet."

Jeroen van Dinther
Managing consultant
Capgemini

"Voice-over-IP vanaf je mobiele apparaat wordt geassocieerd met gratis bellen, een optimalisatie naar kosten in plaats van kwaliteit. Via WLAN of een flat fee 3G-abonnement zijn er zeker mogelijkheden om de uitgaven te beperken, maar ook nog een paar hobbels te overwinnen. Een hele dag via WLAN bellen en bereikbaar zijn is nog weinig (of geen) toestellen gegund, de batterij houdt dit niet vol zonder extra opladen. De dekking van de 3G-netwerken is ook nog te fragiel om daar je lot aan te verbinden. Gsm en vooral dect leveren beide vooralsnog een betere prestatie op batterijlevensduur en geluidskwaliteit en laten zich daarom nog niet opzij schuiven. Technieken combineren tot een hybride oplossing lijkt me de winnende strategie. Vergelijkbaar met auto's die elektrisch rijden als het kan en op brandstof rijden als het moet, zou het mobiele toestel naadloos moeten schakelen tussen bijvoorbeeld gsm, 3G, bluetooth, dect of voice-over-WLAN om een optimale prestatie te leveren. Het vraagt in alle gevallen om investering in nieuwe mobiele toestellen en een aanpassing aan de netwerkinfrastructuur. De kosten gaan ook hier dus weer voor de baten."

David Savage
Vice president EMEA
Mobile Data Force

"Vanuit mijn perspectief (vanuit het mobiliseren van bedrijfsprocessen) vrees ik dat de door Jeroen van Dinther genoemde risico's te groot zijn om veel tijd aan te besteden. Er moet ook veel aandacht besteed worden aan de processorkracht die je inlevert. Als goedkoop communiceren ten koste gaat van de performance van je gemobiliseerde bedrijfsprocessen, zijn de eventuele besparingen wat mij betreft te kostbaar. De tekortkomingen hebben direct te maken met het feit dat mobile devices (pda's) vooralsnog niet ‘volwassen' genoeg zijn als realtime multitasking devices. Natuurlijk is dit een heel erg interessant onderwerp en ik zie veel mogelijkheden voor de toekomst."

Alphons Evers
Solution manager Mobility
Getronics PinkRoccade

"De case van Alex Bausch met de reacties van Jeroen van Dinther en David Savage speelt niet alleen voor deze specifieke toepassing (VoIP over vaste en draadloze infrastructuren). Dezelfde problematiek komt voor bij zakelijke toepassingen van bijvoorbeeld Google Apps en Hyves. Een ondernemer kan een nieuwe technologie direct toepassen (ondanks eventuele tekortkomingen zoals geen quality of service, hoge kosten bij toepassingen in het buitenland) en wellicht al een deel van de unified Communications-‘droom' realiseren en daarmee business value voor zijn bedrijf (en medewerkers) creëren. Voor andere bedrijven zal deze case nog niet toepasbaar zijn. Een telecomoperator zal zijn tikken-business nog niet per direct willen opgeven en contracttechnisch gsm-verkeer beschermen. Toch zal deze technologie ook op termijn in het zakelijke segment worden toegepast, zoals alle technieken die succesvol zijn in de consumentenmarkt."

Gezocht: experts

Kijk voor meer en uitgebreidere reacties op het weblog van het Topic Mobility op Computable.nl. Wil je ook Mobility Expert worden? Mail dan je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar computable.mobility@vnumedia.nl. Ook voor de topics Storage (computable.storage@vnumedia.nl), Enterprise Content Management (computable.ecm@vnumedia.nl) en Outsourcing (computable.outsourcing@vnumedia.nl) zoeken wij nog experts.

Mobiele VoIP: stay or go?

Stort jij je ook op mobiele VoIP of wacht je nog even met deze techniek op je mobiel? Zal VoIP op de mobiel doorbreken of is het weer zo'n ict-kreet die na verloop van tijd zal wegebben? Geef ons je mening hierover en mail naar computable.lezers@vnumedia.nl o.v.v. Mobiele VoIP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.