Serie: High-end smartphones

High-end smartphones: iPhone en BlackBerry

Deel 3

Dit artikel delen:

We testen een Apple iPhone 3G S en een BlackBerry Bold 9700.De multimediafuncties zijn mooi meegenomen, maar een BlackBerry kies je op de eerste plaats als je onderweg erg veel moet mailen. Niets werkt zo snel en vlot om met je (virtuele) kantoor in contact te blijven. De interface van de iPhone 3G S blijft onklopbaar gebruiksvriendelijk. Het invoeren van teksten is echter lastig en ook de autonomie vinden we nog altijd te beperkt.

Apple iPhone 3G S

De supereenvoudige 'multi-touch' vingerbediening en het grote kleurenscherm maakten de iPhone tot een groot succes. De iPhone 3G S is de derde generatie. De S in deze naam staat voor snelheid. Hij is volgens Apple twee keer sneller dan zijn voorganger. De smartphone reageert in elk geval snel op opdrachten, veel sneller dan we bijvoorbeeld gewend zijn van de meeste Windows-gebaseerde smartphones. Op hardwaregebied zijn er ook enkele andere verbeteringen, zoals ondersteuning voor stembediening. De Apple AppStore bevat tal van mobiele apps die je meteen kunt installeren. Een credit card is daarbij steeds nodig, ook om gratis apps te kunnen downloaden. Het iPhone OS ondersteunt vooralsnog echter geen multitasking. Het virtuele toetsenbord werkt stroef. De iPhone schakelt naadloos over tussen WiFi en 3G en activeert automatisch de goedkoopste verbinding die beschikbaar is. Zelfs gewone websites haalt de iPhone 3G S snel binnen. Met je vingers zoom je snel in op delen van een webpagina die je wil lezen. Door de pagina heen bewegen gaat eveneens heel vlot. De 3G-verbinding slurpt de accu sneller leeg dan Apple beweert. Met wat geluk kun je drie uur surfen of mailen. De standby-tijd is beperkt tot maximaal een viertal dagen.

Oordeel iPhone 3G S

De interface van de iPhone 3G S blijft onklopbaar gebruiksvriendelijk. Het invoeren van teksten is echter lastig en ook de autonomie vinden we nog altijd te beperkt. Ook het ontbreken van multitasking is een minpunt.

+ gebruiksvriendelijk
+ vlotte browser
- geen multitasking
- beperkte autonomie

Info iPhone 3G S

 16 GB versie: €475,21
32 GB versie: €557,85
80/100
Meer info: tinyurl.com/y8dczpk

RIM BlackBerry Bold 9700

BlackBerry's zijn populair bij zakenmensen en politici omdat je er heel vlot overal mee kunt e-mailen. De concurrentie heeft vele sterke punten van het BlackBerry-ontwerp ondertussen gekopieerd. We hebben het dan onder andere over push e-mail, een vlot werkend duimtoetsenbord onder het scherm en eenvoudige synchronisatie van andere zakelijke gegevens zoals contacten en agenda's. Fabrikant RIM heeft op zijn beurt de BlackBerry's moeten opfrissen met populaire items zoals multimediafuncties, een volwaardige webbrowser, een gps met interactieve kaarten en een mobiele client om onderweg Office-documenten te lezen en te bewerken. Al die elementen vinden we terug bij de BlackBerry Bold 9700, die gelukkig de gebruiksvriendelijkheid, snelheid en eenvoudige bediening via logische toetsen en een handig duimtoetsenbord behoudt.

Dit is trouwens een van de compactste en lichtste smartphones in deze test. Je moet er wel wat compromissen voor lief bijnemen. Zo is het niet-aanraakgevoelige kleurenscherm erg klein (2,44 inch), maar gelukkig wel van goede kwaliteit. Ook het toetsenbordje is erg compact. Toch slaagden we erin veel sneller teksten te typen dan met welk ander virtueel toetsenbord dan ook. De prismavorm van de kleine toetsjes helpt daarbij. Die vlotte tekstingave is iets om rekening mee te houden voor wie onderweg erg veel sms't en mailt. Het piepkleine optische aanraakvlakje in het midden tussen scherm en toetsenbord werkt verrassend vlot. Extra apps vind je in de BlackBerry App World. Schakelen tussen 3G en WiFi werkte prima. De BlackBerry Browser kon niet alle gewone websites goed binnenhalen. RIM zou er goed aan doen een betere browser te integreren. Je kunt alternatieve browsers installeren via App World, maar die kun je niet als standaardbrowser configureren. Dat is irritant. De autonomie is dan weer wel goed. Bij normaal tot intensief gebruik houdt de Bold 9700 het soms zelfs meer dan een dag uit, zeker als je WiFi niet te veel inschakelt.

Oordeel RIM BlackBerry Bold 9700

De multimediafuncties zijn mooi meegenomen, maar een BlackBerry kies je op de eerste plaats als je onderweg erg veel moet mailen. Niets werkt zo snel en vlot om met je (virtuele) kantoor in contact te blijven.

+ vlotte tekstinvoer
+ behoorlijke autonomie
- erg klein scherm
- verouderde webbrowser

Specificaties RIM BlackBerry Bold 9700

 €412,40
79/100
Info: tinyurl.com/ygz4rrr

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-13T08:31:00.000Z Jozef Schildermans, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.