Tele2 experimenteert met 4G-netwerk

LTE vanuit de bus van The A-Team

Dit artikel delen:

Het lijkt wel de bus van The A-Team waarin we rondrijden door Diemen. Helemaal zwart van buiten en een grote schuifdeur aan de zijkant. ‘Welkom in de nieuwe realiteit', staat in witte letters op de deur geschreven. Achter de geblindeerde ramen zitten niet Murdock en BA Baracus, maar Tele2-directeur Günther Vogelpoel en strategisch ontwikkelingsdirecteur Bob Bunnik. De heren tonen het lte-netwerk dat als proef in Diemen is opgetuigd. Ze zeggen dat het het eerste 4g-netwerk in Nederland is.

Vogelpoel heeft een notebook op schoot. Een grote dongel steekt uit het apparaat en vangt het signaal op van de twee zendmasten even verder op. Eén mast staat op het hoofdkantoor van Tele2 en de andere staat bovenop het pand van Versatel, luttele kilometers naar het noorden. De zendinstallaties zijn van de Chinese netwerkleverancier Huawei.

Op het beeldscherm van de notebook is via Youtube een high-definition voorstukje van de 3D-film Avatar te zien. ‘Met een normale mobiele internetverbinding zou dit horten en stoten', legt Vogelpoel uit. Ook als de directeur ondertussen via een ftp-client zware bestanden downloadt, blijven de hoofdrolspelers van Avatar soepel over het scherm heen en weer vliegen.

71 mbps

In de rechteronderhoek opent hij een grafiek die de actuele overdrachtssnelheid toont. Die piekt op ongeveer 71 mbps. ‘Ik heb deze demo nu een paar keer gedaan en ben nog steeds onder de indruk van deze snelheden. Over een paar jaar is dit heel normaal.'

Tele2 experimenteert sinds half juli met lte, de nieuwe generatie mobiel breedbandinternet. Met lte (long-term evolution, of 4g-telefonie) kunnen gebruikers bijvoorbeeld hd-video's en zware bestanden op hun notebook, iPad of mobiele telefoon downloaden of streamen met snelheden tot 100 mbps en uploaden tot 50 mbps. Dat is vaak tienmaal sneller dan het huidige 3g-netwerk, legt Vogelpoel uit. Ook is de ‘vertraging op de lijn' (latency) veel minder dan oude technologie. Dat komt volgens de directeur bijvoorbeeld van pas bij videobellen en online gaming.

Frequentieveiling

De aanbieder verwierf eind april 2010 frequenties waarop hij snel mobiel internet kan aanbieden. Dat gebeurde tijdens een veiling van het frequentiespectrum rond 2,6 GHz. Het Agentschap Telecom organiseerde de veiling. Tele2 bood toen ruim vierhonderdduizend euro voor vier vergunningen en acht frequentiekavels. Behalve Tele2 verwierven ook het gelegenheidsduo Ziggo/UPC, T-Mobile, Vodafone en KPN in april extra frequenties die ze voor lte kunnen inzetten.

De telecomaanbieder moet de dienst binnen twee jaar commercieel exploiteren in een gebied van tenminste tachtig vierkante kilometer. Dat is ongeveer de oppervlakte van Amsterdam, duidt Vogelpoel. Of Tele2 zijn lte-netwerk uiteindelijk landelijk dekkend maakt, hangt volgens hem af van het Agentschap Telecom. Dat onderdeel van het ministerie van Economische Zaken zou de lage frequentiebanden van 800 en 900 MHz opnieuw moeten veilen.

De lage frequenties zijn essentieel voor goede netwerkdekking, maar zijn op dit moment in handen van de grote concurrenten Vodafone en KPN. Vogelpoel: ‘Zonder 800 of 900 MHz frequentie kan Tele2 zijn lte-netwerk niet landelijk uitrollen.'

Innovatie

Vogelpoel meent dat de huidige aanbieders de telecommarkt bewust proberen dicht te houden. Daardoor loopt de innovatie in Nederland achter ten opzichte van landen zoals Zweden en Oostenrijk. Ook de snelheid van de mobiele netwerken wordt volgens de directeur bewust beperkt door de bestaande aanbieders. ‘Pas sinds kort biedt Vodafone hsdpa+ met een snelheid van 28,8 mbps. Zelfs in Portugal en Griekenland is dat al lang de standaard!'

De directeur klapt een tweede notebook open. Deze heeft geen supersnelle lte-verbinding, maar regulier hsdpa. Dat is in Nederland de huidige standaard voor mobiel internet. Op Youtube start hij hetzelfde voorstukje van Avatar in HD-kwaliteit. Na een paar seconden staat het beeld stil. Een zandlopertje geeft aan dat de computer aan het bufferen is. Ook daarna blijft het beeld haperen.

We hebben genoeg gezien. De bus van The A-Team komt tot stilstand en de schuifdeur gaat open. Trots stappen Vogelpoel en Bunnik uit, de notebooks in hun handen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is natuurlijk altijd leuk als je de enige gebruiker van een netwerk bent, maar de vraag is natuurlijk wat gebeurt er met veel gebruikers. We hebben daar als gebruikers op dit moment geen inzit in hoe druk het in het 3G bereik is en hoe zwaar belast de netwerken zijn, maar we merken wel dat het soms trager en dan weer sneller is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-15T11:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.