Managed hosting door True

Real Networks bijt van zich af in de strijd met Microsoft

Real Networks gaat zo goed als zeker zijn videosoftware gratis meeleveren met de Internet-browser van Netscape. Dit is de nieuwste zet van de videosoftwareproducent in de groeiende strijd die het voert met Microsoft. Ook met Lotus Development sloot het een soortgelijke overeenkomst.

Door de samenwerking met Netscape, bereikt Real Networks in één keer een potentieel van 70 miljoen Netscape-gebruikers. Deze kunnen de gratis software downloaden waarmee ze video of geluid op hun PC's kunnen afspelen. Microsoft levert eveneens een videospeler gratis mee met de Internet Explorer, de eigen webbrowser.
De technologie van Real Networks zorgt voor een minder schokkerige weergave van Internet-video's; deze benadert zelfs televisiekwaliteit. Bovendien zijn de lange wachttijden waarmee het ophalen van bestanden via Internet veelal gepaard gaat, aanzienlijk verminderd.
Real Networks heeft gekozen voor dezelfde strategie die Microsoft gebruikt: het weggeven van een populaire technologie. Terwijl het zijn belangrijke videosoftware weggeeft, verdient het geld met programma's die zenders gebruiken om materiaal over het web te versturen.

Groupware

IBM-dochter Lotus Development rust de volgende versies van zijn groupwarepakketten Notes en Domino uit met streaming-video van Real Networks. Onder deze licentie mag Lotus de Realsystem G2-software integreren in Notes 4.6x en Domino 5.0.
Lotus wil de naar schatting 25 miljoen Notes-gebruikers de mogelijkheid geven multimedia-bestanden uit te wisselen tussen hun desktopsystemen en Domino-servers. Hyperlinks naar dergelijke bestanden zijn op te nemen in de e-mailberichten en documenten die zij met Notes maken. Deze streaming-technologie van Real Networks moet het palet aan communicatiemogelijkheden binnen Notes en Domino complementeren.

Onderwijs

"Deze technologie zal in eerste instantie ingezet worden bij bedrijfscursussen en in de onderwijswereld", meent analist David Marshak van marktonderzoeker Patricia Seybold Group. "Trainingvideo's vormen een goede aanvulling voor het leer-pakket van Lotus, de 'Learningspace'-applicatie. Deze draait op een Domino-server. Zo kunnen gebruikers de cursussen in hun eigen tempo, op een zelfgekozen tijdstip en vanaf elke plek volgen", aldus Marshak.
Voor Real Networks zijn dit niet de eerste grote contracten die voorzien in de verspreiding van zijn producten. Kort geleden nam Internet-dienst America Online een licentie op de Real-afspeelsoftware voor gratis verspreiding onder zijn gebruikers. Intel heeft een licentie-overeenkomst met de videosoftwaremaker waarin de chipleverancier zijn technologie beschikbaar stelt voor geavanceerde videosoftware.   JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.