Tien miljoen gulden nodig voor scholing docent informatica

Politiek eindelijk wakker geschud

Alle grote partijen in de Tweede Kamer vinden dat er meer moet worden gedaan om het keuzevak informatica in het voortgezet onderwijs tot een succes te maken.

Er moet absoluut meer geld bij de bestaande plannen voor ICT in het onderwijs", zegt VVD-kamerlid Oussama Cherribi. Het CDA denkt er net zo over. "Dat het opzetten van een eerstegraads lerarenopleiding informatica extra geld kost, is evident", aldus woordvoerster Maria van der Hoeven.
De Kamerleden reageren, een beetje verlaat, op de brandbrief die twee belangrijke informatica-clubs eind juni aan de vaste commissie voor OCW van de Tweede Kamer stuurden. De verenigingen schrijven dat invoering van het keuzevak informatica in de tweede fase van het voortgezet onderwijs gevaar loopt. Scholen mogen het keuzevak invoeren in 1998 of 1999. Ze verwachten veel belangstelling, maar er is een schrijnend gebrek aan vakbekwame docenten. Ook vinden onvoldoende onderwijs-experimenten plaats.
Oorzaak? Simpel. Het opzetten van een scholingsprogramma kost veel geld. Geld dat scholen en lerarenopleidingen niet zeggen te hebben. Op dit moment bestaat er nog geen eerstegraads lerarenopleiding informatica. De Commissie Docentenscholing Informatica (CDI), waarin scholen, hoger onderwijs, particuliere opleiders en bedrijfsleven zitten, vindt dat dit hoog tijd wordt.

10 Miljoen gulden

Een leraar op een school die het nieuwe keuzevak geeft, heeft veel meer expertise nodig dan oppervlakkige kennis van Windows 95 of Internet. De CDI maakte zelf maar vast een onderwijsprogramma dat leraren moeten volgen. Inclusief prijskaartje. De commissie schat dat een ton per leraar nodig is. In eerste instantie zouden zestig tot honderd docenten bijscholing behoeven. Anders gezegd: een bedrag van tien miljoen gulden. Dit zou moeten worden opgebracht door scholen, lerarenopleidingen en overheid. Maar toen bleef het stil in Den Haag.
De problemen rond het keuzevak informatica zijn totaal aan de aandacht van de politiek ontsnapt, geeft Van der Hoeven (CDA) ruiterlijk toe. "Ik beloof dat ik het in de volgende commissievergadering aan de orde zal stellen." Volgens het Kamerlid heeft de vaste Kamercommissie al eerder forse kritiek geuit op de plannen van Ritzen voor ICT in het onderwijs. De aandacht zou te veel uitgaan naar het aanschaffen van hardware op scholen. En een gedegen financiële onderbouwing zou op termijn ontbreken.
Ursie Lambrechts (D66) vindt de situatie rond het keuzevak ernstig. Zij wijst er echter op dat extra geld niet gezocht moet worden binnen het budget dat invoering van de tweede fase in het onderwijs moet vergemakkelijken. Voor die ingrijpende operatie krijgen scholen vijftig miljoen gulden. "Dat is een heel magere worst", aldus Lambrechts.

Extra middelen

Wim van Gelder (PvdA) is het daarmee eens. Volgens hem ontkomt Ritzen er niet aan extra middelen ter beschikking te stellen. "Als de overheid wil dat zo'n keuzevak er komt, moet je ook met geld over de brug komen." Naar zijn mening is het ICT-programma 'Investeren in voorsprong' toch al geen vetpot. De eerste twee jaar krijgen scholen 272 miljoen gulden voor aanschaf van computers, software en bijscholing van leraren. "Dat lijkt veel, maar is het niet."
Een woordvoerder van minister Ritzen zegt desgevraagd: "Het probleem van het keuzevak informatica is bij ons bekend; er wordt nagedacht over een oplossing". Of dit betekent dat er extra geld wordt uitgetrokken? "Zou kunnen." De behandeling in de commissie zal plaatshebben op 2 oktober.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.