Eerste lichting IT-practicum afgestudeerd

De eerste lichting van het stageproject IT-practicum is afgelopen vrijdag afgestudeerd. Op twee na hebben alle 26 IT-studenten al voor een baan getekend. Het practicum is een initiatief van Syntegra, samen met Hewlett-Packard, Microsoft, Telfort en de Hogeschool van Amsterdam.

De vier bedrijven willen hiermee een brug slaan tussen opleiding en praktijk. "Het onderwijs heeft over het algemeen een cyclus van acht jaar. Voor de IT-industrie is dat te lang; er komen mensen op de markt met verouderde kennis. Na de studie moet er dan meteen worden bijgeschoold", lacht Guus Budel van Syntegra.

Kennistekort

Terwijl achttien afgestudeerden in dienst treden bij HP, Syntegra en Telfort, benadrukt hij dat het IT-practicum geen wervingsprogramma is. "We hebben twee doelen; op korte termijn het kennistekort verkleinen en op lange termijn de balans tussen technische mogelijkheden en bedrijfsprocessen in evenwicht brengen. Bedrijven kijken nu vooral naar wat er al gebeurt en niet naar wat er nog kan."
De groepsopdrachten van het IT-practicum omhelsden dan ook toekomstgerichte toepassingen zoals intranetten voor Telfort en Syntegra, inclusief een online dienst voor urendeclaraties van werknemers. Twee groepsleden die aan deze projecten meewerkten, zijn Arjan de Graaff en Menno Kikkert. Zij kregen respectievelijk een acht en een negen voor hun afstudeeropdrachten.

Pittig

Een beloning voor leerzaam èn moeilijk werk, erkennen de twee. "Het was pittiger dan ik dacht", vertelt Menno. De afstudeerstages zijn namelijk ingericht als echte banen. "Mèt wekelijkse vergaderingen en een strikte tijdsplanning. Dat was wel wennen", verzekert Menno. "Na de werkdag moesten we dus nog rapporten en verslagen maken", zucht Arjan. De beide ex-studenten blijven werken voor hun stageverleners, maar nu als echte werknemers. De volgende groep studenten begint in september met het IT-practicum. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.