Onderwijsplannen Ritzen in gevaar

Gaf het ministerie van Onderwijs begin van dit schooljaar aan dat de scholen die niet tot voorhoede behoorden zeker geen achterblijvers zullen worden, in de recente rapportage van demissionair minister Ritzen blijkt dat allemaal minder zeker.

De ongeveer 350 voorhoedescholen krijgen in ieder geval grotendeels wat hen beloofd is voor 1998. Dat betekent dat de verhouding van één computer op tien leerling en de aanleg van lokale netwerken voor de voorhoedescholen kan worden gerealiseerd.
Inmiddels merkt Ritzen nadrukkelijk op dat hij altijd heeft gesteld dat een volgend kabinet de financiering na 1999 moet regelen, wat hij in het verleden overigens niet in het minst als een probleem zag. Of de benodigde één miljard gulden voor de resterende 8500 scholen er zal komen is echter geheel onduidelijk. In zijn rapportage houdt de minister ditmaal nadrukkelijk de mogelijkheid open dat het te besteden bedrag weleens een stuk lager zal uitvallen.
Volgens Ritzen dient het ambitieniveau van ICT nauwkeurig afgestemd te worden op de beschikbaarheid van financiële middelen. Als men bij de kabinetsformatie tot lagere bedragen besluit, zal tot bijsturing moeten worden overgegaan.  JL
 
Leveranciers Educatieve lokale netwerken bekend
De tender voor de aanleg van lokale netwerken is gegund aan GTI Vitel, Issue en KPN Telecom. Volgens H. Wijnhoven, directeur van Phaser Electronics, een specialist op het gebied van lokale netwerken in het voortgezet onderwijs, bestaat het gevaar dat bij de aanleg de nadruk op de bekabeling komt te liggen en niet op de actieve componenten. "Vergelijk het met de aanleg van elektriciteit in een huis. Je zegt niet tegen een installateur leg de elektra maar aan, ik heb zoveel aftappunten nodig, voor de rest zie je maar. Je wilt voor de ruimte van je wasmachine weer een andere voorziening dan voor de badkamer. Dat geldt ook voor de hoeveelheid routers en hubs die je nodig hebt in je lokale netwerk. Een ruimte met veel zware multimedia-toepassingen stelt andere eisen dan een enkele toepassing in een vaklokaal."
Wijnhoven pleit nadrukkelijk voor meer maatoplossingen in plaats van louter confectiewerk. Dus eerst de functies helder en dan pas een schema voor ondermeer de bekabeling en niet eerst kabels trekken voor een bepaald aantal stopcontacten. Alleen dan kan een optimaal werkend lokaal netwerk worden gerealiseerd.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Jan Lepeltak
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.