Holst Centre ambitieus

TNO samen met Vlaamse partner in onderzoeksinstituut

Minister Brinkhorst van Economische Zaken opende vorige week samen met zijn Vlaamse collega Fientje Moerman het Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven.

Het Holst Centre moet zich ontwikkelen tot een internationaal erkend open onderzoeksinstituut dat technologieën ontwikkelt voor twee productlijnen: intelligente, draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en systemen-op-folie. Het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO zijn de initiatiefnemers, de eerste industriële partner is Philips. "De keuze voor Eindhoven als locatie kwam vooral door de daar aanwezige infrastructuur en expertise", zegt Katrien Marent, woordvoerster van IMEC. "Daarnaast zijn er al veel high tech-bedrijven gevestigd op de Campus."

Deftige naam

Philips gaat zijn kennis en expertise inbrengen in het onderzoek dat het Holst Centre gaat doen, onder meer naar systemen-op-folie. Dat is opmerkelijk, aangezien vorige week bekend werd dat Philips zijn divisie voor het maken van elektronisch papier verkoopt aan het Taiwanese Prime View International.
Het onderzoekscentrum wil het aantal partners de komende tijd flink uitbreiden. Twaalf bedrijven hebben al interesse getoond. "Het onderzoek voor beide productlijnen start in september", laat Marent weten. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste onderzoeksresultaten worden verwacht. "Dat is moeilijk te zeggen, we hopen continu resultaten te boeken."
Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken financiert het onderzoekscentrum met 12,5 miljoen euro. Het Belgische ministerie van Economie, Wetenschap en Innovatie draagt geldelijk niet direct iets bij. Marent: "De Vlaamse overheid subsidieert IMEC met 34 miljoen euro per jaar en IMEC start een dochteronderneming op in het Holst Centre, dus op die manier wordt er toch bijgedragen." Voorlopig gaat die Nederlandse dochter onder de naam IMEC Nederland, "maar we zoeken nog een deftige naam", aldus Marent.

Gilles Holst

Het Holst Centre is genoemd naar Gilles Holst, de eerste directeur van Philips Natlab. Men wil in het eerste jaar groeien naar 75 medewerkers en verwacht in vijf jaar aan 225 mensen werk te bieden. Daarnaast moet tegen 2010 een budget voor onderzoek in ontwikkeling beschikbaar zijn van vijftig tot zestig miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.