Paars stelt Informatica op school als speerpunt

Financiële invulling blijft duister

Informatica op school vormt een belangrijk onderdeel in veel verkiezingsprogramma's. Vooral de huidige regeringsfracties besteden er ruime aandacht aan. Ze laten het echter afweten als het gaat om het invullen van de financiële middelen.

D66 stelt voor een landelijk educatief netwerk op te zetten aansluitend op Internet. Alle leerlingen kunnen dan gebruik maken van e-mail, nieuwsgroepen en het World Wide Web. D66 maakt zich bezorgd over het grote tekort aan computertechnici, maar vermeldt niet wat ze daaraan wil doen. Wel bevestigt ze haar steun aan het meerjaren actieplan 'Investeren in Voorsprong', dat moet zorgen voor meer computers in het onderwijs.
De VVD vindt dat het gebruik van IT onderdeel moet worden van alle fasen in het onderwijs. De opleiding en bijscholing van de docenten dient daarop te worden afgestemd.

Meer kwaliteit

Toepassing van IT kan volgens de VVD de kwaliteit van het onderwijs sterk verbeteren. Intensivering van het computergebruik op de scholen heeft echter gevolgen voor de inhoud van het onderwijs en voor de eisen die men aan de leraren moet stellen. Aan de didactische en inhoudelijke consequenties van computergebruik op scholen moet daarom meer aandacht worden besteed.
De PvdA wil de IT inbedden in de dagelijkse schoolpraktijk. De computer schept mogelijkheden om kinderen zelfstandig te laten leren en werken. Daarmee komt het tegemoet aan de verschillen tussen kinderen, bijvoorbeeld in leer- en werktempo. Dat maakt het leren leuker, opent deuren naar allerlei informatiebronnen en biedt verrassende en spannende ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen.
Daarnaast is het voor de maatschappelijke ontplooiing van kinderen belangrijk dat ze met deze technologie leren omgaan. De computer vormt belangrijk lesmateriaal voor de moderne school. De benodigde kennis en vaardigheden worden opgenomen in de kerndoelen en eindtermen van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

Inzetbaarheid

De scholen moeten dan wel over voldoende mogelijkheden beschikken om de computer op zinvolle wijze te kunnen inzetten. Daartoe wordt een intensief programma opgezet om meer leerkrachten zelf volledig vertrouwd te maken met de computer, en de mogelijkheden die computergebruik in het leerproces biedt. Deze ontwikkeling stimuleert de bouw van educatieve software. De PvdA wil de reeds bestaande programma's intensiveren om scholen van computers te voorzien. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs moet dit de weg vrijmaken om zelf informatie te zoeken op Internet, en via dat net te communiceren.
Het CDA pleit voor onderwijsprogramma's die laten zien hoe IT het functioneren van bijvoorbeeld de school, de buurt, de sportvereniging en de ouderenzorg kan ondersteunen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.