Half miljard extra voor ICT-plannen Ritzen

Scholen krijgen vrijheid om PC-leverancier te kiezen

Minister Jo Ritzen van Onderwijs trekt meer geld uit voor zijn plannen om ICT in te voeren in het onderwijs. Ritzen begroot de kosten nu op circa 1,3 miljard gulden. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage die de bewindsman naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In zijn oorspronkelijke plannen ging Ritzen uit van 850 miljoen gulden voor de uitvoering van het plan 'Investeren in Voorsprong'. Dit project heeft als doelstelling om een computer per tien leerlingen op de scholen te halen. De oorzaak van de extra kosten is volgens het ministerie de vertraging die de verwachte prijsdaling van computers en de opkomst van de goedkopere netwerkcomputers hebben opgelopen. Salesmanager Education Jaap van der Veen van Apple noemt de nieuwe begroting van het ministerie "een stuk realistischer". De marktpartijen hebben in een eerder stadium vraagtekens gezet bij het bedrag van 850 miljoen gulden. "Ons rekenmodel geeft aan dat 1300 miljoen gulden uitkomt bij hetgeen wij kunnen bieden", aldus Van der Veen.

Vrijheid

Naast de investering in aanschaf van de apparatuur, zijn er ook kosten verbonden aan onderhoud en beheer van de apparatuur, aankoop van software en scholing van docenten. Het ministerie raamt deze kosten op 477 tot 669 miljoen gulden per jaar. De begroting van het ministerie dekt deze kosten tot een bedrag van 96 miljoen gulden per jaar. Het volgende kabinet zal een beslissing moeten nemen over de rest van het geld.
De beleidsbepalers geven de scholen zelf de vrijheid computers naar keuze te kopen. De scholen krijgen een advies over de kwalificaties waaraan de computers moeten voldoen en een modelcontract. De Vereniging van Schoolleiders noemt deze vrijheid geen bezwaar. "Veel scholen hadden al spullen ingekocht. Ze konden niet langer wachten", aldus woordvoerder Bert Zweers.

Bijdrage

De voorhoedescholen in het voortgezet onderwijs ontvangen per 1 mei een eenmalig bedrag van 200 gulden per leerling. Het ministerie geeft in de brief aan dat dit bedrag waarschijnlijk niet toereikend is om de doelstelling te halen, waardoor er in 1999 een definitieve afrekening plaatsvindt. De Vereniging voor Schoolleiders is altijd uitgegaan van het richtbedrag van 300 gulden per leerling. Zweers verwacht dat de beleidsbepalers hun uiterste best zullen doen om de scholen voldoende financieel te ondersteunen. Hij is redelijk optimistisch over de voortgang van het project en ziet in de brief van Ritzen voldoende mogelijkheden om verder te gaan. Het ministerie heeft nog geen beslissing genomen over de aanbesteding van Edunet, het computernetwerk voor alle scholen. De plannen zijn deze week behandeld in de Tweede Kamer. Bij het ter perse gaan van deze editie, was de uitkomst nog niet bekend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.