Zwols Internet-experiment breidt uit

Ministerie volgt ontwikkelingen op scholen op de voet

Het pilotproject Basisscholen Zwolle gaat minimaal nog een jaar door. Tevens zullen meer scholen in Overijssel zich bij dit project aansluiten. Aangezien dit een voorbeeld is voor de ICT-plannen van minister Ritzen, zal de overheid de ontwikkelingen op de voet volgen.

Vorig jaar startte PTT Telecom het project in Zwolle. Met dit programma krijgen 39 scholen de mogelijkheid om Internet te gebruiken in het onderwijs. De proef is een samenwerking tussen ondermeer het telecombedrijf, de gemeente Zwolle, enkele opleidingsinstituten, Roccade voor de technische ondersteuning, IBM voor de computers en netwerken, uitgeverijen en Internet-aanbieder World Access. Deze marktpartijen blijven ook het komend jaar bij het project betrokken. De proef heeft tot doel leraren en leerlingen te trainen in het gebruik van Internet. Ook wordt de nieuwe Adsl-techniek voor snel Internet toegepast. Deze technologie maakt het mogelijk om over de bestaande koperen telefoonlijn grote hoeveelheden beeld, geluid en data te transporteren. Adsl bevindt zich nog in een experimentele fase.

Resultaten

Vorige week presenteerde PTT Telecom de eerste resultaten. Uit deze stand van zaken blijkt dat dagelijks gemiddeld dertig van de 39 scholen zijn ingelogd. In vijf maanden telde PTT 450.000 hits. "Iedereen wil verder. En dat gaat ook lukken", zegt manager Bert van Dam van PTT Telecom. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat we het project gaan uitrollen over heel Nederland. Dit jaar komt de regio rond Zwolle al aan de beurt. Eind 1998 moeten in totaal tweehonderd scholen deelnemen."

Bijscholing

Het project houdt echter meer in dan de Zwolse leerlingen te onderwijzen in gebruik van Internet. De politiek en andere betrokkenen bij de plannen van Ritzen om ICT in het onderwijs te integreren, volgen de ontwikkelingen in Overijssel met argusogen. Bij de uitvoering van de plannen zullen de Zwolse ervaringen een grote rol spelen. Zo staat de Zwolse aanpak van de bijscholing van de leraren in de belangstelling van het ministerie. Educatie van leerkrachten in de nieuwe technieken maakt namelijk een belangrijk onderdeel uit van de plannen van Ritzen. De docenten van de voorhoedescholen zullen de komende maanden al een uitgebreide bijscholing volgen.
De voorhoedescholen zijn de eerste instellingen die in het kader van het programma "Investeren in Voorsprong" van start gaan met het gebruik van computers in het onderwijs. Om de Haagse belangstelling kracht bij te zetten, bezocht premier Kok in februari De Octopus, een van de deelnemende scholen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.