‘Het is wel voor het echie’

Testprogramma Vista is niet niks

De docenten en leerlingen van de 23 scholen van OVO en NOG in Haarlem werken straks met het besturingssysteem Vista. De eerste stappen voor implementatie worden nu genomen.

Een aantal van de 23 scholen die aangesloten zijn bij het Openbaar Voorgezet Onderwijs (OVO) in Haarlem en de Noordzee Onderwijs Groep (NOG) gaat dit schooljaar nog het besturingssysteem Vista gebruiken. De uitrol en het gebruik wordt eerst getest met de docenten en leerlingen van twee klassen van het Coornhert Lyceum in Haarlem. De ict-organisatie van de scholen, Do.IT, doet samen met ict-dienstverlener Wortell mee aan het Technology Adoption Program (TAP) van Microsoft. Dit programma houdt in dat een bedrijf een softwareproduct van Microsoft dat officieel nog niet is uitgebracht wel in gebruik neemt. Technical Readiness Manager Eric Groot van Wortell: “Het is niet alleen leuk zo’n TAP-programma. Het is wel een echte implementatie; het is wel voor het echie”.

Wortell doet mee met het programma omdat de dienstverlener vooruit wil lopen. “En de stap van XP naar Vista is vergelijkbaar met de stap van Windows 95 naar XP. Het is een grote stap”, zegt Groot, die nauw betrokken is bij het TAP-programma bij Do.IT. Hij moet de werknemers van Wortell klaarstomen om de nieuwe producten van Microsoft te kunnen implementeren. Voor de school biedt een vroege implementatie van een product natuurlijk een aantal nadelen. “OVO Haarlem neemt natuurlijk wel grote risico’s. Wij hopen deze te minimaliseren door de proefuitrol bij het Coornhert. Maar voor de school is het ook goede reclame, het is een stukje marketing. Ouders willen dat hun kinderen vooruitlopen”, vertelt Groot. Verder betekent meedoen aan een TAP-programma veel consultantcy. “Je probeert echt met Microsoft het programma beter te krijgen. Op deze manier zit je wel heel dicht bij het vuur”.


Blauwe schermen

De uitrol van Vista in de twee klassen zal over een paar weken plaatsvinden. Eigenlijk had Wortell de implementatie eerder willen laten plaatsvinden. “Maar tot en met de tweede bètaversie waren er wekelijks blauwe schermen. Nu met de release twee is het echt stabiel aan het worden”. Een andere reden om de implementatie uit te stellen was om de gebruikers wat rust te gunnen. Do.IT heeft bij het samenvoegen van de zes administratiesystemen van de verschillende scholen namelijk wat problemen gehad. Hierdoor werden bijvoorbeeld dubbele e-mailadressen gegenereerd of konden anderen helemaal niet meer inloggen. “Ook hoort bij het TAP-programma een moment van kennisoverdracht aan diegene die ermee moeten werken. Dat gaan we komende week doen.”

Do.IT en Wortell willen alle applicaties met de Microsoft Systems Management Server (SMS) uitrollen. SMS maakt het onder meer mogelijk applicaties en besturingssystemen centraal te beheren. Het is de bedoeling dat Vista ook via SMS wordt geïmplementeerd. Inmiddels is deze methode getest. Wortell heeft ook andere uitrolmethoden getest, zoals handmatig uitrollen en uitrollen via windows deployement server (wds). Het eerste deel van de testfase ging niet geheel zonder problemen. De client-computers konden de servers niet vinden. Dit probleem is nu met een patch opgelost.

Vista-adviseur

Eric Groot is technical readiness manager bij Wortell, het bureau dat Do.IT adviseert bij de verschillende implementaties van onder andere Vista en Exchange. Groot stoomt werknemers bij Wortell klaar zodat ze kunnen werken met nieuwe technieken van Microsoft. Bij de uitrol van Windows Vista bij de scholen van OVO en NOG is hij nauw betrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.