Managed hosting door True

Oracle stuurt docenten naar school

Leerlingen die van ict-opleidingen hebben niet altijd de ict- en business kennis die de markt vraagt. Oracle heeft daarom het Academy-programma samengesteld dat leerlingen kennis geeft over databases. De docenten worden dan wel eerst naar school gestuurd, zodat zij de stof goed aan de studenten kunnen overbrengen.

Oracle Academy is een van de vier onderwijsprogramma’s van softwareontwikkelaar Oracle. Dit programma is bedoeld voor universiteiten, hogescholen en middelbare scholen. Oracle wil studenten een goede basis bieden als ze het bedrijfsleven ingaan. “Wij als Oracle willen namelijk dat alle mensen op het vlak van ict- en business-vaardigheden een goede basis hebben”, zegt Orla Ni Chorcora, directeur van Oracle Academy EMEA. Het bijzondere aan het programma is echter niet dat Oracle studenten wijzer probeert te maken door ze zelf les te geven. Binnen het programma worden de docenten op les gestuurd. Ni Chorcora: “We leren het eerst de docenten, die het daarna overbrengen op de leerlingen.”

De docenten leren de stof en voegen het daarna toe aan het lesprogramma. Het programma van Oracle omvat 150 lesuren. “Het is voor leraren vaak lastig om een nieuw curriculum in te voeren. We zien ze daarom het eerste jaar na de opleiding vaak een aangepast curriculum geven om het programma daarna in zijn geheel in te voeren”, zegt Ni Chorcora. Vorig jaar kregen 194.000 studenten wereldwijd les via het Oracle-programma.

Oracle Academy bestaat al lange tijd in de Verenigde Staten. In Nederland draait het programma nu vier jaar. Dit jaar is het echter voor het eerst dat docenten niet meer naar de VS hoeven om de cursus te volgen. In juli van dit jaar konden voor het eerst de lessen ook gevolgd worden in de vestigingen van Oracle in De Meern en Brussel.

Het lesprogramma voor de docenten bestaat uit twee delen. Eerst moet de docent zich thuis voorbereiden. Dat duurt negen weken. Daarbij hebben ze wel regelmatig contact met een coach. Daarna legt de docent een examen af. “Dit doen we om het niveau van de docenten die naar Oracle komen, op gelijke hoogte te brengen”, zegt Ni Chorcora. Er wordt vervolgens zes dagen dieper op de stof ingegaan. De docenten krijgen les van iemand met expertise van het onderwerp en een ervaringsdeskundige, iemand die de opleiding eerder heeft gevolgd en ervaring heeft in het toepassen in de praktijk.

Marcel Zondervan, onderwijsmanager bij het Mondriaan College, doorliep het programma toen hij nog ict-docent was bij de school. Hij vindt het programma een goede toevoeging op het curriculum in het mbo. “Het is niet zo dat Oracle door het programma een enorme vinger in de pap krijgt. Ze praten ook over standaard SQL.” Hij gebruikt het als een kapstok om de lessen te geven. “Aanvankelijk was het programma heel strak. Een leerling kreeg eerst les in modelleren en dan in SQL. Ik had het liever andersom, maar daar kun je nu best mee schuiven.”

Samenwerking met overheden

Oracle stelt geen vereisten aan de leraren, behalve dat ze de Engelse taal beheersen. Ni Chorcora: "Allerlei docenten uit diverse landen doen mee aan het programma. Vooral ict-docenten, maar ook natuurkunde- en scheikundeleraren." Scholen kunnen de docenten voor het programma opgeven. Op sommige plekken in de wereld werkt Oracle zo goed samen met de overheid dat het programma deel uitmaakt van het eindexamen van de leerlingen. Daar kan het ook voorkomen dat de docenten door de overheid op cursus worden gestuurd. Scholen betalen een kleine bijdrage om mee te kunnen doen, namelijk 500 dollar per school. "Soms wuiven we deze bijdrage ook weg als het voor een school te veel geld is. De vlucht naar het Oracle-opleidingsinstituut moet zelf worden betaald."

Leraren worden aan het einde van de opleiding, als ze slagen voor het examen, bevoegd ‘Oracle Academy Teacher'. "We moedigen ze aan hierna meer certificaten te behalen, maar dat is niet verplicht", zegt Ni Chorcora. Vanuit de docenten kwam ook de vraag of leerlingen ook een certificaat konden behalen. Oracle heeft besloten deze mogelijkheid aan het programma toe te voegen. De studenten moet daarvoor wel slagen voor twee examens en ontvangen dan het ‘Oracle Certified Associate' certificaat. Zondervan vindt dit een goede toevoeging. "Ongeveer 10 procent van de leerlingen haalt het certificaat. Het is een mogelijkheid voor de leerling om zijn cv te versterken." Oracle verstrekt een aantal vouchers aan docenten die zij weer aan hun leerlingen kunnen geven. Deze vouchers maken het voor leerlingen mogelijk de certificaten gratis te halen.

Ni Chorcora benadrukt dat het niet zo is dat het niveau van ict-docenten te laag is. "Maar leraren hebben niet de tijd om hun vaardigheden bij te houden. De technologiemarkt verandert steeds. Scholen moeten er erg veel moeite voor doen om de kennis van mensen up-to-date te houden." Zondervan: "Ik kom zelf uit de ict. Het programma was voor mij niet moeilijk. Het was een herhaling van wat ik al wist."

Het programma wordt gegeven in de gebieden waar Oracle producten levert. "We halen hier wat naamsbekendheid uit, maar dat is niet de insteek. Het is een langetermijninvestering. Maar het bedrag dat we hierin steken zien we niet direct terug. Het gaat hier ook niet om de winst."


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.